"We moeten de leerkrachten die er zijn aan boord houden."

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ radio

De kop is er af. Vandaag gingen duizenden Brusselse leerlingen terug naar school gegaan. Toch hangt er een donkere wolk boven deze eerste schooldag. Een wolk die er al jaren hangt, maar donkerder kleurt dan ooit tevoren. Het lerarentekort is groter dan ooit. Bram praat erover met onderwijsconsulente Steffie De Baerdemaker. "Zo erg als nu heb ik het in de afgelopen 20 jaar niet gezien."

"De scholen waarmee ik werk, daar zijn soms tot vijf leerkachten tekort. Da’s geen donkere wolk meer, da’s een regenbui," vertelt onderwijsconsulente Steffie De Baerdemaker. De twintig jaar dat ze in de onderwijswereld zit, heeft De Baerdemaker nooit anders geweten dan dat er last minute plekjes ingevuld moeten worden. "Jaar na jaar wordt het moeilijker om aan leerkrachten te geraken. Maar dit jaar springt er absoluut bovenuit."

Brussel heeft een imago-probleem. Er zijn de bekende uitdagingen zoals de meertaligheid en de veelheid aan culturen. Aspirant-leerkrachten willen niet lesgeven in Brussel, zonder dat ze er echt de vinger op kunnen leggen waarom. "Wat er dit jaar nog bijkomt, zijn de extra uren die de minister van onderwijs Ben Weyts heeft gecreeërd. Goed bedoeld natuurlijk. Maar dat betekent dat er in Vlaanderen opeens veel extra vacatures openstaan. Leerkrachten van Brusselse scholen die in Vlaanderen wonen trekken bijgevolg naar daar om dichter bij huis te werken."

De uitdagingen in het Brussels onderwijs

BRUZZ buigt zich over de grote werven voor het onderwijs in Brussel. Zo is er niet enkel een tekort aan plaatsen, maar ook aan leerkrachten. En hoe omgaan met heikele zaken als taalgebruik op school?
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?