Traumapsycholoog: 'Er moet meer psychologische begeleiding komen voor agenten'

Lis Vanheule
15/11/2022

Traumapsycholoog Erik De Soir benadrukt het belang van goede psychologische begeleiding voor agenten die te maken krijgen met traumatische stress door het uitoefenen van hun job: "Er moet een nieuw beleid komen om die begeleiding te garanderen, zodat er in de toekomst minder mensen uitvallen."

De steekpartij in Schaarbeek roept verontwaardiging op bij politieagenten binnen en buiten Brussel die zich aan hun lot overgelaten voelen, wanneer ze zich in gevaarlijke situaties begeven. Volgens De Soir herkennen veel agenten zich in het voorval in Schaarbeek en rijt dat oude wondes opnieuw open: "Veel agenten hebben zich al bevonden in een situatie waarin geweld tegen hen gebruikt wordt en waarbij ze versterking moeten inschakelen. Achteraf is er te weinig psychologische bijstand voor die agenten."

Ook zorgen die gewelddadige situaties er volgens De Soir voor dat agenten constant in een verhoogde stand van activatie leven, waarin ze op elk moment klaar zijn voor eventuele confrontatie: "Het is nodig voor het mentaal welzijn van politiemensen dat ze tussendoor kunnen terugkeren naar een normale staat van activatie, zodat ze kunnen bekomen, reflecteren en helen."

"Politieagenten hebben ook altijd in hun achterhoofd dat hun acties tijdens een interventie achteraf tegen het licht gehouden kunnen worden. Ze worden vaak gefilmd en dan worden die beelden achteraf uit de context gedeeld. Op zo'n moment zijn de agenten dus niet alleen bezig met zichzelf veilig houden en de orde bewaken, maar ook of hun acties evenredig zijn aan het geweld dat tegen hen gebruikt wordt", aldus De Soir.

Begeleiden tot in de actie

De collega van de overleden Thomas Monjoie, die de mesaanval wel overleefd heeft, heeft er volgens De Soir ook nog een lastig traject opzitten: "Die agent zal waarschijnlijk opnieuw aan het werk gaan wetende dat hij hetzelfde risico loopt, met dat trauma in zijn achterhoofd. Dat wordt heel moeilijk, daarom is het belangrijk dat hij tot in de actie begeleid wordt. Ondersteuning is dus cruciaal, maar er mag ook niet te lang gewacht worden met de terugkeer naar het werkveld, omdat de drempel dan hoger ligt om opnieuw te beginnen."

Volgens De Soir staat die begeleiding voor politiemensen nog niet op punt: "Er is een nieuw beleid nodig dat inzet op psychologische begeleiding, om te kunnen vermijden dat agenten door traumatische stress uitvallen."

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie