Brussel wordt partner van Europride in Belgrado in september

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 17 mei 2022
Updated: 17-05-2022 - 15:04

Het Brussels gewest wordt partner van de Europride die van 12 tot 18 september plaatsvindt in de Servische hoofdstad Belgrado. Dat heeft Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) dinsdag aangekondigd.

Dinsdag 17 mei is IDAHOT, de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. In het teken daarvan kondigt Brussel haar nieuwe partnerschap aan. Daarmee wil het als Europese hoofdstad haar voorbeeldrol in de strijd tegen discriminatie tegen de LGBTQI+-gemeenschap verder opnemen.

Brussels steunt de Europride financieel en zal ook een Belgische stand opzetten en een receptie houden. "Grote evenementen zoals de Europride zijn een belangrijke manier om de visibiliteit van queer mensen te verzekeren en hun dagelijkse strijd voor gelijkheid te belichten. Onze steun voor de Europride is een belangrijke bijdrage waar we allen trots op mogen zijn", zegt staatssecretaris Smet.

Voor de Balkanregio kan de Europride in Belgrado een keerpunt vormen, stellen de organisatoren. "De Europride is een gelegenheid voor mensen van over heel Europa om hun solidariteit te tonen met de LGBTQI+-gemeenschap in de westerse Balkan en hen te steunen in de lange strijd voor gelijkheid, tolerantie en mensenrechten. Die strijd startte twintig jaar geleden toen in Belgrado de eerste Pride werd gehouden", verklaart Europride-coördinator Marko Mihailovic.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?