Eindejaar 2023

Alya Dirix blikt terug op 2023: 'Brusselse nightlife ook een meerwaarde als je niet clubt'

LV
19/12/2023

Radiopresentator Bram Van de Velde maakt de hele week radio vanuit het Beursgebouw en nodigt elke middag een gast uit waarmee hij terugblikt op 2023. Dinsdag was dat coördinator van de Brusselse Nachtraad Alya Dirix. Zij blikt terug op een bewogen jaar: "De tijdelijke sluiting van de Fuse heeft ertoe geleid dat de Brusselse clubcultuur erkend is als immaterieel erfgoed."

De Brusselse Nachtraad is een gewestelijk platform dat het nachtleven beheert en wil helpen bij het ontwikkelen van een kwalitatief nachtleven in de stad. "Uitgaan wordt vaak geassocieerd met problemen, zoals geluidsoverlast of grensoverschrijdend gedrag, maar eigenlijk heeft het veel positieve effecten op feestvierders, zowel psychisch als sociaal," vertelt Dirix aan Bram. "Maar ook voor niet-clubbers biedt nightlife wel degelijk een meerwaarde. Het maakt Brussel levendiger en trekt toerisme aan, wat de stad economisch versterkt."

Dat nachtleven niet altijd positief ervaren wordt, werd ook duidelijk toen nachtclub Fuse begin dit jaar tijdelijk de deuren moest sluiten door een aanslepende klacht van een van de buren. "Sindsdien krijgt Brussel Leefmilieu zo'n zes klachten per maand over geluidsoverlast door clubs. Ik weet niet of we echt van een Fuse-effect kunnen spreken, waarbij in de nasleep nog andere clubs de deuren hebben moeten sluiten, maar het heeft wel het een en ander in gang gezet."

Zo werd clubben sinds juli erkend als cultureel immaterieel erfgoed. "Dat is vooral een symbolische erkenning, geen wettelijke, maar het is voor ons wel een belangrijke bevestiging van het belang van de uitgaanscultuur, die deel uitmaakt van de identiteit van Brussel," meent ze.

Veiligheid in openbare ruimte

Veiligheid tijdens het uitgaan kwam de laatste jaren steeds vaker onder de aandacht met initiatieven zoals Balance Ton Bar en clubs die het heft in eigen handen nemen en een Care Team inzetten tijdens feestjes. "Er is veel meer aandacht voor de veiligheid van feestvierders in clubs en op festivals. Mensen worden erop gewezen dat ze elkaars grenzen moeten respecteren. Alleen blijkt nu uit een enquête van visit.brussels dat feestvierders zich het vaakst onveilig voelen in de openbare ruimte onderweg naar huis," stelt Dirix.

"Wij pleiten er dan ook voor om een uitgebreider Noctis netwerk te laten rijden en nog meer in te zetten op veiligheid in metrostations. Ook dat laatste was een veelbesproken thema dit jaar. Momenteel heeft het gevoel van onveiligheid een impact op de portefeuille van feestvierders. Ik neem zelf ook vaak een Uber of Collecto, om niet te voet naar huis te moeten," getuigt ze.

Nachtleven blijven steunen

"Mijn wens voor Brussel voor 2024 is dat het nacht- en cultureel leven gesteund blijft worden en dat de bestaande uitgaansgelegenheden bescherming blijven genieten. Ook lijkt het me fijn als enkele nieuwe uitgaansplekken het leven zouden zien," verklaart Dirix. "Ik wens feestvierders weer aangename clubervaringen, waarbij ze zich steeds veilig voelen."

2023: een jaar over de top

We blikken terug op het jaar 2023: een jaar over de top

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni