Natuurrampen Marokko en Libië: 'Financiële steun efficiënter dan inzamelacties'

© BRUZZ
19/09/2023

Na de aardbeving in Marokko en de overstromingen in Libië werden hulpacties op poten gezet en fondsenwervingen opgestart. "Spullen inzamelen is nobel, maar financiële steun is het meest efficiënt", zegt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen, tegen BRUZZ.

Deze week zou in Brussels Expo op de Heizel een opslagplaats opengaan met goederen die naar Marokko gestuurd worden, ook in Anderlecht was al zo'n opslagplaats geopend. Mensen kunnen er zaklampen, veldbedjes, matrassen, tenten, dekens, hygiënische spullen en zelfs noodgeneratoren binnenbrengen om de bevolking van Marokko te steunen.

Libië, getroffen door overstromingen na storm Daniël, verkeert momenteel ook in nood, maar grootschalige inzamelacties zoals voor Marokko lijken op het eerste gezicht uit te blijven. "Ik heb niet meteen een verklaring voor het verschil in reactievermogen", meent Deman. "Wel hebben wij met Rode Kruis Vlaanderen de fondsenwerving voor Libië al opgestart, net zoals we dat voor Marokko gedaan hebben."

"Die fondsenwerving wordt besteed aan hulp ter plaatse in de getroffen gebieden. Met het geld die wij inzamelen worden ter plaatse noodhulpgoederen aangekocht, zo kunnen wij doelgericht te werk gaan, maar wordt ook de lokale economie ondersteund. Bij zo'n ramp krijgt de economie namelijk een enorme dreun en zo proberen wij op verschillende vlakken te ondersteunen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni