Gaza Monologen wereldwijd opnieuw opgevoerd, ook in Brussel

Lis Vanheule
21/11/2023

Het Palestijnse ASHTAR Theater roept acteurs, theatermakers en kunstenaars van over de hele wereld op om op 29 november de Gaza Monologen te lezen. Schrijfster Yelena Schmitz helpt de actie mee op poten zetten in Brussel: "We zijn nog volop bezig met vertalen, maar verschillende cultuurhuizen lieten al weten dat ze meedoen."

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 november uitgeroepen tot de Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. Daarom worden de Gaza Monologen, een theatertekst bestaande uit 31 monologen van Gazaanse jongeren, op die dag wereldwijd opnieuw opgevoerd.

De teksten zijn te downloaden op de website van het ASHTAR Theater in verschillende talen, waaronder Engels en Frans. Wel vraagt het gezelschap om in ruil voor het gebruik van de tekst een financiële bijdrage te leveren aan hun fonds, dat zich inzet voor het sociaal welzijn van kinderen in Gaza.

Ook in Brussel

Verschillende Brusselse cultuurhuizen spraken zich al uit over de oorlog in Gaza. Zo meent Michael De Cock, artistiek directeur van de KVS, dat het uiten van solidariteit het conflict niet zal oplossen, maar dat theater vandaag meer dan ooit moet "helen en verbinden."

"De cultuursector wil actief de dialoog stimuleren, zo nemen onder meer KVS, de Beursschouwburg, het Kaaitheater, maar ook hogeschool RITCS deel aan de actie. De praktische informatie over de voorstellingen wordt pas later bekendgemaakt. We zijn nu nog volop bezig met het vertalen van de teksten naar het Nederlands en de organisatie," vertelt schrijfster Yelena Schmitz aan BRUZZ.

Gaza Monologen vandaag

"De monologen beschrijven de dromen van jongeren in Gaza in 2008 en 2009, ondertussen wordt de regio nog altijd bezet. Hoe zouden de monologen van die jongeren er momenteel uitzien?", bedenkt Schmitz zich.

"Het is belangrijk dat we de teksten zoveel jaren later nog steeds brengen, omdat de situatie er nog altijd precair is," besluit ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni