Nieuwe cinema (en nog veel meer) voor kazernes in Elsene

Jasmijn Post, SN
© BRUZZ
27/11/2018
Updated: 29/11/2018 16.38u

De Fritz Toussaintkazernes in Elsene, die vroeger door de rijkswacht werden gebruikt, krijgen volgend jaar 41 tijdelijke gebruikers. Een daarvan is de bioscoop Kinograph, een project van CinéCité. Vanaf januari 2019 moeten de gebouwen klaar zijn voor hun tijdelijke inrichting.

De voormalige kazerne die grenst aan de Kroonlaan en de Generaal Jacqueslaan, en volledig omringd is door muren, moet in de toekomst openingen krijgen aan vier kanten om zo een aangename stadswijk te creëren.

In afwachting van de omvorming tot het definitieve Usquare.brussels zullen 41 projecten de gebouwen tijdelijk innemen onder de noemer "See U". De projecten werden geselecteerd na een projectoproep van de groep Creatis/D-Side Group/Triosième Pole. Zij staan in voor de dynamisering van het hele complex tijdens de overgangsfase.

De tijdelijke gebruikers werden geselecteerd rond zeven thema's: Sustainable, Family, Food, Gallery, Lab, Community en Playground.

Cinema

Meer nabijheidscinema is het credo van de coöperatieve CinéCité. Zij grijpen de kans om een tijdelijke cinema te installeren in de projectiezaal van de kazerne. Kinograph zal die heten. Bedoeling is om de bioscoop af te stemmen op de wijk: de vertoningen zijn 's avonds en in de weekends, aan democratische prijzen.

De programmatie noemt CinéCité "toegankelijk en gedurfd, met een selectie over de jaren en genres heen." Om de bioscoopinstallatie te financieren, wil CinéCité in januari een crowdfunding opzetten, in mei 2019 moet de cinema van start gaan.

VUB/ULB

"De projecten moeten een drieledige harmonie creëren. Eentje met de wijk, de aanwezige universiteiten en met de tijd, zodat de overgangsfase aansluit en doorgezet wordt in het definitieve project," stelt minister-president Vervoort. Momenteel wordt een deel van de kazernes al tijdelijk gebruikt door de lagere school Lutgardis en het fablab van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles.

Het richtplan van aanleg moet in 2019 finaal goedgekeurd worden door de Brusselse regering om nadien de bouwvergunningen te krijgen en van start te gaan. In 2023 moeten de universitaire voorzieningen af zijn. Het einde van de renovatie en bouw van de studenten- en gezinswoningen is voorzien tegen 2025.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Elsene , Samenleving , 'See U' , kazerne Elsene , Usquare

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni