Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn merkt sinds 2019 een jaarlijkse stijging van 6 procent in het aantal bellers. Sinds corona hebben ze ook hun chatservice uitgebreid door de stijgende vraag. Je kan bij de Druglijn terecht voor problemen met zowel legale als illegale drugs.

Volgens Tom Evenepoel vertaalt het stijgend aantal bellers bij de Druglijn zich niet automatisch naar een stijgend aantal gebruikers van legale en illegale drugs. Hij denkt dat de stijging misschien ook te wijten valt aan de toegenomen bespreekbaarheid van mentale problemen en de verslavingsproblematiek.

De meeste mensen die aankloppen voor hulp bij de Druglijn kampen met een alcoholprobleem, dat is logisch want die drug is legaal te verkrijgen en ingeburgerd in onze maatschappij. Op de tweede plaats komt cannabis, dat is dan ook nog steeds de meestgebruikte illegale drug. Steeds meer bellers geven ook aan dat ze met voorgeschreven medicatie zoals slaappillen en pijnstillers in de problemen komen. Ongeveer evenveel bellers kampen met die problematiek als het aantal bellers dat verslaafd is aan cocaïne.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni