Advocaten organiseren 'Wake voor de rechtsstaat' om asielbeleid aan te klagen

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 1 december 2022

Donderdagmiddag vindt een actie plaats aan het kabinet van minister van Justitie Van Quickenborne die het asielbeleid aanklaagt: "We zijn bezorgd om de rechtsstaat, want de politiek respecteert het recht op opvang voor asielzoekers niet."

Om half één verzamelen advocaten, juristen en NGO's aan het kabinet van minister Van Quickenborne om het asielbeleid aan te klagen. Ze organiseren er een rouwplechtigheid waar ze symbolisch de rechtsstaat zullen begraven.

Marie Doutrepont, één van de advocaten die aanwezig zal zijn, over de actie: "Al heel lang proberen wij de rechten van asielzoekers te garanderen zonder succes. Daarom voeren wij nu actie in de hoop dat er toch politieke actie komt."

"Ik ben het beu om telefoontjes te krijgen van cliënten die zeggen dat ze het koud hebben, moe zijn of honger hebben en hen geen hulp te kunnen bieden. We hebben een onderhoud gevraagd met minister Van Quickenborne, dus hopelijk worden we door hem ontvangen en volgt er actie", aldus Doutrepont.

Doutrepont en de andere activisten hebben het er moeilijk mee hoe de politiek momenteel omspringt met de noodopvang voor asielzoekers: "Het is een humanitaire crisis die niet als een crisis behandeld wordt. Nochtans zijn er gerechtelijke uitspraken die noodoplossingen bevelen. Die bevelen worden niet gerespecteerd en daarom zijn wij bezorgd om de democratie."

"Drie dagen geleden kwam er ook een vonnis van de arbeidsrechtbank dat naast Fedasil ook de Belgische Staat verantwoordelijk is voor het opvangen van vluchtelingen. Daarom willen wij nu politieke verantwoording, zodat er geen mensen meer op straat terechtkomen", verklaart Doutrepont. "Anders mogen wij beslag leggen op materiaal van de kabinetten om hotelkamers te financieren voor vluchtelingen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?