Migratie-expert Ilke Adam: 'Europees migratiebeleid is doorspekt met racisme'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 10 maart 2022

Intussen zijn er in Brussel twee registratiecentra opgericht voor Oekraïense vluchtelingen (Voormalig Jules Bordetziekenhuis & Paleis 8). Dat stuit bij sommige mensen op onbegrip. Zij vinden dat oneerlijk tegenover andere vluchtelingen. Ilke Adam, migratie-expert aan de VUB, vertelt op BRUZZ radio over het Europees migratiebeleid.

"Dat veel andere vluchtelingen ons land nog elke dag bereiken, wordt helemaal ondergesneeuwd", vertelt Adam. "Oekraïners genieten van een soort van voorkeursbehandeling. Dat is goed voor hen, maar dat zou ook moeten kunnen voor alle andere oorlogsslachtoffers."

Dat die twee registratiecentra enkel voor Oekraiense vluchtelingen zijn, is volgens de expert dan ook een oneerlijke maatregel. Zij doceert het vak 'Europees migratiebeleid' op de universiteit. "Het hele Europese migratiebeleid is sinds 1492 doorspekt met ras en rascisme. Maar we willen dat niet zo benoemen, dat is een taboe."

"Als je ziet wie recht heeft op een statuut, wie Visum-vrij kan reizen, wie gemakkelijker een familiehereniging krijgt omdat er minder controle is, dan zie je dat die oneerlijkheid, die we racisme noemen, duidelijk dat migratiebeleid doorspekt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?