Verzet tegen aanleg metrolijn 3: 'Politiek luistert alleen naar zichzelf'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 23 maart 2023

BRUZZ maakt de balans op van de werken aan metro 3 in de Stalingradlaan. Want precies een jaar geleden doken er problemen op onder het Zuidpaleis. Hoe moet het nu verder? Wordt het iconische gebouw deels afgebroken of is er een alternatief?

Metro 3 moet op termijn Vorst, in het zuiden, verbinden met Evere, in het noorden. In de Stalingradlaan, waar een deel van de graafwerken plaatsvinden, krijgen ze stilaan grijze haren van de tegenslagen waarmee dit gigantische project te kampen heeft. Ondertussen vraagt de Brusselse regering extra geld aan de federale regering voor de realisatie van het project.

“Er zijn twee opties voor de problemen met de metrotunnel onder het Zuidpaleis: verder doen met de gekende technieken, maar dan aan een redelijke prijs. Of het Zuidpaleis gedeeltelijk afbreken.” Dat zei Brieuc de Meeûs, CEO bij de MIVB in februari aan BRUZZ.

Maar er is nog een derde optie. Nu de werken aan metro 3 vertraging hebben opgelopen, is het tijd om het hele project stil te leggen. Dat vinden 21 Brusselse organisaties die zich Platform Avanti! noemen en zich inzetten voor de leefbaarheid in de stad.

"Politici zeggen dat de aanleg van de metro onomkeerbaar is. Maar dat is niet het geval," beargumenteert Thyl Van Gyzegem van Inter Environment Bruxelles. "Je kan de bestaande infrastructuur perfect een andere invulling geven waarin er plaats is voor een tram."

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen schreef een open brief over de erfgoedwaarde van het Zuidpaleis. Stefaan van Acker licht de brief toe in BRUZZ 24.

Dat zou goed nieuws zijn voor het erfgoed van Brussel. Want volgens Stefaan van Acker, architect en lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, moet de afbraak van het Zuidpaleis zeker voorkomen worden.

Hoewel het gebouw zelf niet beschermd is als erfgoed, speelt het Zuidpaleis wel een rol in het stedelijk landschap van de centrale lanen in het centrum van Brussel, luidt het argument.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?