Brussels Gewest vraagt meer geld aan federale regering voor metro 3

JP , SD
© BRUZZ
23/03/2023
Updated: 23/03/2023 16.56u

De Brusselse regering zal naar verwachting donderdag een mandaat goedkeuren om met de federale regering te onderhandelen over een extra Beliris-financiering voor metro 3.

De uitgaven voor de metro 3 staan onder druk. Ze worden nu al begroot op 2,6 miljard euro. En dan zijn er nog de complicaties aan het Zuidpaleis. Door technische moeilijkheden stopte het consortium Besix-Jan Denul-Francqui al midden 2021 met het graven van een metrotunnel. Het schoof een meerkost van 170 miljoen euro en een vertraging van acht jaar naar voren.

“We moeten het geweer van schouder veranderen,” zegt Gatz daarover al eind januari. “Ons huidig investeringsritme is niet houdbaar.”

De federale bijdrage voor de metro bedraagt momenteel namelijk 50 miljoen euro per jaar tussen 2015 en 2024, of 500 miljoen in totaal. Het geld komt uit het Beliris-fonds, het federale fonds voor de financiering van projecten met nationale uitstraling.

Volgens Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) beantwoorden de toegekende bedragen niet meer aan de uitdagingen van de financiering van het omvangrijke project door de inflatie, de schuldgraad van het Gewest en de stijging van de interestlasten.

Voor extra financiering kijkt de minister volgens L'Echo naar het spaarpotje van Beliris-fonds. Het gaat om geld voor projecten die nog niet zijn uitgevoerd. Het zou gaan om 450 miljoen euro. Daarnaast heeft hij een lening aangevraagd bij de Europese Investeringsbank van bijna 500 miljoen.

"We krijgen een bijdrage van de federale regering. Maar als er meerkosten zijn, worden die verhaald op Brussel"

Elke Van den Brandt (Groen) mobiliteitsminister

Onderhandelen met federaal

Maar daarmee zitten we nog niet op 2,6 miljard. Daarom heeft de Brusselse ministerraad donderdag het mandaat goedgekeurd voor minister-president Rudi Vervoort (PS), begrotingsminister Sven Gatz en mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) om te onderhandelen met premier Alexander De Croo (Open Vld) en Beliris-minister Karine Lalieux (PS).

De Brusselse regeringsleden hopen op die manier op extra Beliris-middelen voor het metroproject. Wat Gatz de federale regering vraagt, is een bedrag van 429 miljoen, dat via Beliris naar het metroproject zou vloeien.

"We hebben - net als in andere landen waar metro's worden aangelegd - steun nodig van de federale regering," licht Van den Brandt toe. "We hebben wel een bijdrage van de federale regering, het gaat om 50 miljoen per jaar via Beliris. Maar als er meerkosten zijn, worden die verhaald op Brussel," zegt Van den Brandt.

Ze hoopt dat de federale overheid - die via bouwheer Beliris ook betrokken is bij de metroverlenging naar Evere - daar rekening mee houdt. Over enkele maanden zou duidelijk moeten worden of de federale overheid bijkomende middelen vrijmaakt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni