Gewezen Anderlecht-perschef over WK in Qatar: 'Overal controles'

Lis Vanheule
24/11/2022

David Steegen, voormalig Hoofd Communicatie bij RSCA, volgde de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada in Qatar: 'Ik heb hier een licht onbehaaglijk gevoel. Dit is het Disneyland van het voetbal, ik mis de authenticiteit.'

Woensdag wonnen de Rode Duivels met een zuinige 1-0 tegen de Canadezen op het WK in Qatar. David Steegen was erbij: "De Canadezen speelden fris en fruitig, de Belgen werden overrompeld. Gelukkig hadden we een goede verdediging. Van mij had Courtois de Gouden Schoen mogen winnen."

Over de sfeer in Qatar had Steegen het volgende te zeggen: "Het is een zeer bizar land, overal zijn controles. Het voelt een beetje onbehaaglijk. Alles ligt er heel netjes bij, ook in het stadion. Maar het voelt alsof je naar een pretpark gaat, dit is het Disneyland van het voetbal. Er is wel sfeer en de organisatoren voorzagen een mooie show, al mis ik authenticiteit."

Communicatieprobleem

Ook benadrukt Steegen dat FIFA met een gigantisch communicatieprobleem kampt: "Ik snap dat je de normen en waarden van een ander land moet respecteren en dat die misschien verschillen van het Westen, maar het is de keuze van FIFA om het WK in dat land te organiseren. Dat spelers geen regenboogarmband mogen dragen, daar heb ik het moeilijk mee."

"Aan de ene kant is het aan FIFA om voetbal te promoten in alle landen en uithoeken, maar er zijn toch een aantal dingen waarbij we ons vragen mogen over stellen", zegt Steegen.

Daarom vindt hij de acties van de Deense Premier Mette Frederiksen heel moedig: "Verschillende landen maken een statement, maar zij onderneemt ook echt actie. Ze probeert verschillende landen te overtuigen om zich terug te trekken uit FIFA en ook stelt ze het voorzitterschap van Gianni Infantino in vraag."

"Het blijft natuurlijk een moeilijke kwestie, want de Belgische Voetbalbond krijgt veel geld voor hun deelname aan het WK. Dat geld wordt dan weer geïnvesteerd in Belgisch voetbal, waar het wel besteed wordt binnen onze normen en waarden. Dat geld gaat onder andere naar het jeugdvoetbal en voetballers die het financieel moeilijker hebben, alleen komt het van de verkeerde bron", aldus Steegen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni