Asielzoekers naast CD&V-hoofdkwartier onderhandelen over langer verblijf in gebouw

27/04/2023

Pal naast het CD&V-hoofdkwartier kraakt een groep asielzoekers sinds zondag opnieuw een pand. Vandaag zaten de activisten en de advocaten die hen bijstaan, samen met de eigenaar van het gebouw om te kijken of en hoelang de asielzoekers er kunnen blijven. BRUZZ ging een kijkje nemen in het kraakpand en polste ook bij staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) en Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen naar hun mening over de situatie.

In het gebouw aan de Wetstraat dat zondag werd gekraakt door het collectief 'Stop de Opvangcrisis' verblijven inmiddels 95 asielzoekers. Met hun actie willen de actievoerders "de staatssecretaris eraan herinneren dat er nog steeds structurele oplossingen voor de opvangcrisis nodig zijn".

Intussen zit het pand alweer helemaal vol en kan er niemand meer bij. "We hebben al een bandjessysteem ingevoerd, maar nog elk uur komen nieuwe mensen aankloppen voor opvang", zegt actievoerder Tjara Visser. "We proberen aan de asielzoekers duidelijk te maken dat hoe meer mensen er komen, hoe groter de kans op epidemieën en een scenario als in de Paleizenstraat (waar asielzoekers meer dan drie maanden in erbarmelijke omstandigheden verbleven, red.). Zij beseffen dat wel, want veel van hen hebben ook de verhalen over dat kraakpand gehoord."

Intussen staat de advocaat van de asielzoekers Marie Doutrepont in contact met de eigenaar van het pand, vastgoedontwikkelaar Atenor. "De bedoeling is om op termijn een duurzame oplossing te vinden voor het gebouw, zodat deze mensen daar mogen blijven en niet opnieuw op straat belanden."

Fedasil

Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) blijft er echter op hameren geen voorrang te kunnen geven aan mensen die een gebouw bezetten. "Er staan heel wat mensen op de wachtlijst die al veel langer wachten, dus dat zou gewoon niet fair zijn. Wij nodigen wel dagelijks mensen uit om opgevangen te worden bij Fedasil. In de tussentijd hebben wij ook al een oplossing gezocht voor veel mensen die op de wachtlijst staan via de noodopvang die we samen met het Brussels Gewest organiseren."

Toch blijken die oplossingen onvoldoende, want nog steeds slapen er zo'n 3.000 asielzoekers op straat, terwijl ze recht hebben op opvang. "Ons land slaagt er al een jaar niet in mensen op een menswaardige manier op te vangen", zegt Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk daarover. Dat is niet alleen tragisch, maar kan ook op de lange termijn een grote impact hebben volgens Willekens. "Wat gaat er gebeuren met mensen die uiteindelijk erkend worden als vluchteling en mogen blijven in het land, maar eerst wel een half jaar op straat zijn gelaten door diezelfde staat waarin zij nu moeten integreren?"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni