Joël Riguelle stopt als burgemeester, maar blijft acteur

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 3 september 2020

Vanaf vandaag is Christian Lamouline burgemeester van Sint-Agatha-Berchem. Dat betekent het einde van de politieke carrière van zijn voorganger Joël Riguelle. Na zestien jaar burgemeesterschap wil de 65-jarige Riguelle meer tijd maken voor zijn familie en voor zijn hobby: acteren.

Van 1999 tot 2014 is Joël Riguelle Brussels parlementslid, maar tijdens zijn politieke carrière focust hij zich vooral op zijn gemeente Sint-Agatha-Berchem. Daar is hij sinds 1989 gemeenteraadslid. In 1995 wordt hij schepen, om dan in 2003 de burgemeesterssjerp op te nemen.

Drie keer maar liefst wordt de christenhumanist herverkozen. Riguelle blikt trots terug op enkele verwezenlijkingen. "Het evenwicht dat we hebben behouden tussen stad en natuur. Er zijn veel groene plekken in Sint-Agatha-Berchem. We hebben parken en speelpleinen opgericht", somt de oud-burgemeester op. Ook op de aankoop van het sportcomplex van de Nationale Bank is Riguelle trots. "Toen ik als schepen begon, telde mijn gemeente 18.500 inwoners. Nu zijn het er 26.000. Je moet de bevolking dan iets meer kunnen geven", aldus Riguelle.

Burgervader en acteur

Zijn laatste jaren worden gekenmerkt door geruzie met Vlaamse politici, omdat de nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool er maar niet komt. Drie Vlaamse schepenen verlaten Riguelles meerderheid. Voor de burgemeester is de Vlaming vijand, klinkt het zelfs bij sommigen.

Nonsens, vindt de tweetalige oud-burgemeester van Sint-Agatha-Berchem. "Ik ben leraar Nederlands geweest. Ik voel ook wat de Nederlandstalige cultuur is. Ik heb echt niets tegen Nederlandstaligen", zegt Riguelle. "Ik heb altijd geprobeerd om een echte burgervader te zijn."

Dat Riguelle de sjerp in de loop van deze legislatuur zou doorgeven, had hij al aangekondigd. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zijn familie, en voor zijn andere liefde, het acteren. "Ik heb twintig jaar met Sois Belge et Tais-Toi gespeeld, als leraar Nederlands voor Franstaligen. Dat was heel komisch en de mensen hebben veel gelachen." Nu werkt Riguelle aan een toneelstuk over Jules Vernes roman De reis om de wereld in tachtig dagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?