Theo Mewis is eerste Brusselaar die petitierecht kan gebruiken

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 5 maart 2020

Sinds het ontstaan van het Brussels parlement in 1989 is er nog nooit een burger gehoord dankzij het petitierecht. Tot vandaag. Theo Mewis uit Sint-Gillis haalde 5.000 handtekeningen op. En dus is hij de eerste Brusselaar ooit die zijn zaak mag komen bepleiten in het halfrond.

Brusselaar Theo pleit tegen het Europese handelsakkoord met Canada in het Brussels Parlement, het befaamde CETA-verdrag. Het gaat om een primeur, want dankzij een petitie van maar liefst 5.000 handtekeningen, mogen Theo en z'n collega's het woord nemen.

De politici juichen het toe. In de bezoekerstribune volgde een aantal 'gele hesjes' aandachtig deze commissie Europese Zaken over het CETA-vedrag. De gele hesjes willen een sociaal rechtvaardigere samenleving en treden op tegen wat voor hen een verdrag is ten voordele van rijke en grote bedrijven.

Of het allemaal zover komt is nog af te wachten. Maar zeker is wel dat de Brusselse politiek vandaag een stap zet naar meer burgerinspraak. Om het woord te grijpen in het parlement heb je vanaf nu ook maar 1.000 handtekeningen nodig, en niet langer 5.000.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?