Al 31 klachten over haatberichten na dood prediker Haddach

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 6 februari 2020

6.000 personen verzamelden maandag voor de Al Khalil-moskee in Molenbeek voor de begrafenis van imam Rachid Haddach. De foto's van de herdenking lokten online echter heel wat haatboodschappen uit. Gelijkekansencentrum Unia ontving 7 meldingen, het Collectif Contre l'Islamophobie nog eens 24. En de organisaties verwachten dat het aantal klachten nog zal stijgen.

Rachid Haddach wordt door sommigen omschreven als een zeer conservatief prediker. Maar dat Haddach bij veel Brusselaars erg geliefd was, blijkt uit de massale opkomst voor zijn herdenking deze week. De jonge moslim Zaki Chairi, die cursussen Digitale Marketing geeft bij de Molenbeekse incubator MolenGeek, vond Haddach net een buffer tegen het radicalisme.

"Hij was de eerste die ook lezingen over de Islam in het Frans gaf. In moskees is het vrijdaggebed altijd in het Arabisch, net zoals de lessen", vertelt Chairi. "Hij evolueerde ook in zijn manier van denken en was zelf zeer kritisch in wat hij zei."

Chairi begrijpt ook niet dat er zoveel haatboodschappen kwamen op de herdenking van Haddach deze week. Hij pleit voor meer verdraagzaamheid in een stad als Brussel waar zoveel gemeenschappen wonen. "Wanneer iemand van de kerk, een minister of bekendheid overlijdt, begrijpen we dat er een grote herdenking is. Deze mensen hadden nood om samen te komen en hebben dat dan ook gedaan, meer niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?