BECI: 'Minder subsidies voor vzw's, meer investeren in mobiliteit'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 6 juni 2019

De PS en Groen, de grootste partijen van elke taalgroep in Brussel, voeren vandaag gesprekken met vakbonden en werkgeversorganisaties. Ze willen op die manier de basis leggen voor een regeerakkoord dat de steun krijgt van zoveel mogelijk Brusselaars. Jan De Brabanter van de Brusselse Kamer van Koophandel grijpt zo zijn kans om zijn visie uit te leggen aan de toekomstige beleidsbepalers. "Gemeenten en allerlei vzw's krijgen te veel subsidies van het gewest. Dat geld kan geïnvesteerd worden in mobiliteit."

De formatiegesprekken aan Franstalige zijde staan even on hold. Onkelinkx en Vervoort nemen samen met Elke Van den Brandt (Groen) de tijd om sociale partners te ontmoeten. De vakbonden, maar ook werkgeversorganisaties, krijgen zo de tijd om met de formateurs van de nieuwe Brusselse regering te praten.

De vakbonden legden uiteraard op hun domeinen hun eisen op tafel. Zo wil het ACV dat er meer jobs gecreëerd worden. De christelijke vakbond looft ook wel het sociaal overleg met de Brusselse regering sinds de vorige legislatuur en de laatste staatshervorming. De socialistische vakbond sprak dan weer haar veto uit over een regeringsdeelname van MR.

Geld halen bij gemeentes en vzw's

De Brusselse werkgeversorganisatie BECI legde andere prioriteiten. Kopman De Brabanter wil meer investeringen in mobiliteit en hij weet waar hij dat geld zou gaan halen. "De Brusselse vzw's en gemeenten krijgen te veel geld. We kunnen die middelen gebruiken voor mobiliteit en een gewestelijk klimaatplan."

Vrijdag ontvangen de formateurs voor het eerst ook burgerbewegingen zoals 1030/0.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?