Lerarentekort in Brussel: 'Al zeker vijf basisscholen kunnen niet open'

ADD
© BRUZZ
10/01/2022

De onderwijskoepels vrezen voor chaos nu de besmettingen weer de hoogte inschieten. Jurgen Wayenberg, directeur van de Brusselse gemeenschapsscholen, maakt de balans op.

Jurgen Wayenberg van het gemeenschapsonderwijs (GO!) in Brussel benadrukt maandagochtend op BRUZZ dat er bij de Brusselse scholen aan veerkracht geen gebrek is. "We passen ons steeds aan aan de veranderende situatie en hebben intussen al heel wat ervaring opgebouwd," aldus Wayenberg.

In het hele Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Brussel geldt momenteel een tekort van om en bij de tweeduizend leerkrachten. "Specifiek voor Brussel gaat het om een honderdtal mensen die we zoeken, verspreid over de 39 basisscholen," weet Wayenberg. De vrees dat er in Brussel opnieuw scholen moeten sluiten is intussen bewaarheid geworden.

Leerkrachten in quarantaine

"Sinds afgelopen donderdag zijn we ons aan het voorbereiden op het nieuwe jaar op school. We moeten vaststellen dat zeker vijf basisscholen moeilijkheden ondervinden. Verschillende leerkrachten moeten in quarantaine waardoor de scholen onmogelijk goed kunnen functioneren."

Daarnaast is er ook sprake van een structureel lerarentekort. Minister voor Onderwijs in Brussel Sven Gatz (Open VLD) kondigde vorig jaar dat tegen eind 2021 de helft van dat lerarentekort opgelost zou zijn. "Mochten we een toverspreuk hebben om dat tekort op te lossen, dan zouden we die zeker gebruiken. Dat is helaas niet het geval. Ik voel wel dat er maatregelen genomen worden. Binnen de sector voelen wij ons gesteund door de minister. Het is wel geen geheim dat de evoluties trager lopen dan gewenst," zegt Wayenberg daarover.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni