Op het Poelaertplein is maandag het officiële startschot gegeven voor de restauratie van de gevel van het Justitiepaleis, 140 jaar na de initiële opening van het gerechtsgebouw.

De voorbereidende werken voor de restauratie gingen deze zomer van start. De werken zijn opgedeeld in verschillende fasen. Een eerste fase zal ongeveer twee jaar tijd in beslag nemen en moet de voorgevel van het Justitiepaleis volledig in ere herstellen. De voorgevel wordt gereinigd, de stenen hersteld en er wordt gecontroleerd op veiligheid. De gevel heeft sinds jaren te kampen met slijtage en vochtproblemen.

Voor de herstellingswerken worden op maat gemaakte stenen gebruikt, identiek aan de originele stenen uit steengroeves in de Franse Bourgogne-streek. Deze Franse Comblanchien-steen heeft de uitzonderlijke eigenschap dat het enorm tegen druk bestand is, waardoor het gebruikt kon worden als overspanning voor de centrale portiek.

Om toekomstige vochtproblemen te vermijden wordt ook het voegwerk tussen de stenen vernieuwd. Verder zal de zuilengalerij van het Justitiepaleis in deze eerste fase hersteld worden en wordt ook het voorplein van het Justitiepaleis volledig heringericht.

Tweede fase

In een volgende fase is het de beurt aan de sokkel van de koepel van het grootste justitiepaleis ter wereld. De koepel zelf kreeg in 2003 reeds een opknapbeurt. Begin 2024 wordt een eerste restauratiestudie en proefrestauratie voor die sokkel opgestart. Tussen 2026 en 2027 vinden de werken plaats.

Daarna worden ook de overige gevels gerestaureerd. Als alles volgens plan verloopt, moet het Justitiepaleis tegen 2030 van stellingen bevrijd zijn.

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), federaal staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR), Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) en burgemeester Philippe Close (PS) waren aanwezig bij het officiële startschot.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni