Actievoerders gevangenissite: 'Commissaris brandde ons kamp zelf plat'

KH, Maarten Verdoodt, Maxime Simon
20/08/2018

In Haren is deze ochtend het terrein van de Keelbeeksite ontruimd. Daar begint eind deze maand de bouw van de nieuwe en veelbesproken mega-gevangenis. Actievoerders hadden er kampen gebouwd, maar die zijn door de politie platgebrand. Volgens de actiegroep zou commissaris Vandersmissen daarbij "uitdagend" te werk zijn gegaan. "Hij wilde per se zelf het kamp in brand steken."

De actievoerders willen nu uitleg van de Brusselse burgemeester over de gang van zaken. "Dit is te gek voor woorden", zegt advocate Selma Benkhelifa aan BRUZZ. "De politie mag helemaal niets in brand steken. Na het antwoord van de burgemeester zien we of we bijkomende juridische stappen zetten."

De advocate is ook verontwaardigd dat de ontruiming plaatsvond terwijl er een procedure liep tegen het uitzettingsbevel. "Deze ochtend lieten de advocaten van de tegenpartij tijdens de zitting nog weten dat ze niets wisten van een uitzetting, terwijl die toen al bezig was."

De Brusselse brandweer kwam ter plaatse bij de brand, maar dat gebeurde pas nadat een particulier de brandweer had gecontacteerd. "Eenmaal ter plaatse liet de politie weten dat er geen interventie nodig was", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Er waren immers al mensen bij en de omliggende vegetatie was vochtig."

Bij de politieactie werd niemand opgepakt.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Haren , Justitie , Samenleving , Nieuwe gevangenis Haren , Keelbeek Libre , Keelbeekweg , Gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni