Politie steekt protestkampen op Keelbeeksite in brand

20180820_Keelbeeksite_brand_actievoerders
© Maarten Verdoodt
| De politie stak de kampen van de actievoerders in brand.
© Maarten Verdoodt
| De politie stak de kampen van de actievoerders in brand.
Updated: 20-08-2018 - 13:53

Het terrein aan de Keelbeekweg in Haren, waar een nieuwe gevangenis moet komen, wordt is maandagochtend ontruimd door de Brusselse politie. De kampen die actievoerders opgezet hadden, worden afgebroken. Bij de ontruimingsactie is niemand opgepakt.

"De politie is hier rond 6 uur aangekomen en heeft ons meegedeeld dat we het terrein moesten verlaten", klinkt het bij de actievoerders. "We hebben nog een procedure lopen tegen het uitzettingsbevel, maar noch de deurwaarder, noch de politie hield daar rekening mee."

De drie actievoerders die op het terrein aanwezig waren, hebben zich niet verzet. De hutten die ze op het terrein gebouwd hadden, worden nu afgebroken en verbrand. De Brusselse brandweer kwam ter plaatse om een oogje in het zeil te houden.

Nadien zullen de voorbereidende werken op het terrein zelf beginnen. Zo zullen een aantal reeds gevelde bomen weggehaald worden. Het terrein zou ook volledig afgesloten worden en bewaakt worden door een privé-bewakingsfirma.

Sinds maart, nadat de Raad van State de eis voor een onmiddellijke schorsing aan de Keelbeeksite had verworpen, kwam het protest tegen de megagevangenis opnieuw op gang. De werken zouden eind deze maand van start moeten gaan.

Op de Keelbeeksite moet een nieuwe megagevangenis komen, die 15 hectaren zal beslaan en plaats zal bieden aan 1.190 gevangenen. Het complex moet de afgeleefde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael vervangen.

20180820_Keelbeek_ontruiming_Haren
© Keelbeek Libre via Facebook
| De Keelbeekweg in Haren wordt sinds maandagochtend ontruimd zodat de werken voor de geplande gevangenis kunnen starten.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?