'Nieuwe generatie Franstalige politici wil praten over fusie Brusselse gemeenten'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 4 februari 2019

Nederlandstaligen schreeuwen er al jaren om, maar nu willen ook verschillende Franstalige politici praten over een eventuele fusie van de negentien Brusselse gemeenten. Het gaat daarbij wel om een fusie naar 6 of 10 grote gemeenten. Onderzoeker Karel Reybroeck (KUL) waarschuwt echter voor 6 machtige burgemeesters.

Vooral de nieuwe, jonge generatie Franstalige politici erkent steeds vaker dat het huidige systeem met negentien gemeenten en de vaak onlogische gemeentegrenzen niet erg efficiënt is. "Bijvoorbeeld Elsene, dat door Brussel Stad via de Louizalaan in twee wordt gesneden", zegt Gautier Calomne (MR). "Daarenboven gedraagt de Stad Brussel zich nu als grootste gemeente soms als een tweede Gewest. En dat moeten we zeker aanpakken."

Daarom willen de liberale politici van de nieuwe generatie nu een fusie naar 6 of 10 gemeenten. Dat is op zich geen nieuw idee. Eerder stelden Freddy Thielemans (PS) en Charles Picqué (PS) dat al voor.

Maar onderzoeker Karel Reybroeck ziet geen heil in de fusie naar 6 of 10 gemeenten, met aan het hoofd 6 of 10 machtige burgemeesters. Die kunnen maatregelen van het Gewest blokkeren, zoals de Stad Brussel dat nu soms doet. "Brussel moet meer zoals Parijs worden, met een fusie van alle 19 gemeenten", zegt hij. "Zodat het Gewest een echt stadsgewest kan worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?