reportage

Primark opent maandag op Elsensesteenweg

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 12 april 2019

De Primark die maandag opent in Elsene blijft druk besproken. "Kleine winkels worden versmacht", zegt een uitbater van een kleine kledingwinkel. "Maar ze zullen profiteren van ons", denkt Primark.

De komst van de kledinggigant Primark in de Elsensesteenweg is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zoals nergens waar de Ierse verkoper van lowbudgetconfectie een nieuw filiaal opent. "Wij trekken altijd een hoop nieuwe klanten naar de plaats waar we ons vestigen", zegt Kevin Tulip van Primark Benelux. "Nabijgelegen winkels zullen daar zeker van meeprofiteren."

Of dat daadwerkelijk het geval zal zijn, moet nog blijken. De Elsensesteenweg bulkt sowieso al van de grotere winkelketens, vooral concurrenten van Primark, zoals de H&M, C&A of Zara.

Ethisch en ecologisch verantwoorde alternatieven

De kleinere winkels in de Elsensesteenweg zijn dunner gezaaid. Zij proberen zich te onderscheiden van de grote multinationals door ethisch en ecologisch verantwoorde kleding aan te bieden. "Wij willen hun commerciële logica niet volgen", zegt Jordan Buggenhout van Atelier Bleu aan onze reporter.

(tekst loopt verder onder de reportage over de kleinhandelaars in de Elsensesteenweg)

Bij WeCo Store klinkt eenzelfde geluid: "Wij strijden tegen de fastfashionketens", zegt Adeline Frey. "Zij respecteren het milieu en de werkomstandigheden niet. Wij willen alleen Europese merken aanbieden die ons kunnen garanderen dat ze dat wel doen."

Maar die ethische en ecologische verantwoordelijkheid heeft een prijs. "Wij zitten eerder in het midden- of hogere prijssegment", geeft Buggenhout toe. Primark, dat zichzelf niet zulke strenge eisen oplegt bij de productie van zijn kleren, mikt juist op het laagste prijssegment.

Aan de klant om een keuze te maken. De Primark, die 395 mensen tewerkstelt, opent maandag om 10 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?