Staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) kwam in het oog van de storm terecht toen eerder deze week bleek dat de controversiële burgemeester van Teheran, Alireza Zakani, op de Urban Summit in Brussel aanwezig was. Politiek analist Steven Van Garsse zet de feiten op een rijtje en BRUZZ polste ook bij de staatssecretaris zelf naar een reactie. "De vraag wie verantwoordelijk is, mondde uit in een potje zwartepieten. Veel zal nu afhangen van de documenten die Smet voorlegt."

De aanwezigheid van Zakani, een hardliner binnen het Iraanse regime, op de Urban Summit zorgde voor niet minder dan een bommetje in de Brusselse politiek. Zeker omdat minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer expliciet verwees naar het herhaaldelijk aandringen van Smet om de Iraanse delegatie en de burgemeester een visum te geven.

Vrijdagochtend klonk vervolgens uit verschillende hoeken al de vraag om het ontslag van Smet, maar tijdens het actualiteitsdebat vrijdagmiddag in het Brussels parlement beweerde de staatssecretaris nooit druk te hebben uitgeoefend. Hij zou wel gevraagd hebben om een delegatie uit Teheran toe te laten, maar nooit hebben geëist dat de burgemeester zelf aanwezig moest zijn.

Hij verklaarde ook dat de uiteindelijke beslissing toekwam aan de federale overheid. "Een gemotiveerde weigering zou ik niet betwist hebben, maar die kwam er nooit", klonk het.

Heel wat parlementsleden bleven echter op hun honger zitten. Daarop werd beslist om volgende week woensdag een bijkomende commissie Binnenlandse Zaken te organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Politiek , Pascal Smet , brussels urban summit , iran

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni