Kinderarts Gerlant Van Berlaer: 'Coronavaccin veiliger dan andere vaccins'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 17 december 2021

De Hoge Gezondheidsraad heeft een positief advies afgeleverd voor kinderen tussen vijf en elf jaar om zich te laten vaccineren. Maandag hakken de ministers de knoop door. Toch zijn slechts zes ouders op de tien bereid om de stap te zetten.

Uit onderzoek blijkt evenwel dat slechts zes op de tien ouders van plan is hun kind te laten vaccineren. “Dat is eigenlijk al helemaal niet slecht,” reageert viroloog Steven Van Gucht. “Ouders hebben advies en informatie nodig, dat is niet meer dan normaal. Maar vergeet niet dat het juist heel normaal is om kinderen te laten vaccineren. Het is net bijzonder dat we op zo’n grote schaal volwassenen moeten vaccineren.”

Ook kinderarts Gerlant Van Berlaer denkt er zo over. In een radiogesprek met BRUZZ benadrukt hij het belang van vaccinatie, ook bij kinderen. “Vergeet niet dat we zonder vaccinaties bij jongeren met een erg hoge kindersterfte zouden kampen. Door kinderen te laten vaccineren worden over het algemeen talloze levens gered.”

'Transparant communiceren'

"Het coronavaccin is bovendien geavanceerder dan andere vaccins die kinderen al bijna zestig jaar standaard toegediend krijgen in ons land. Het is recent ontwikkeld en daarom ook veiliger dan andere vaccins," zegt de kinderarts. "Bij de mazelen of de bof wordt een sterk verzwakt virus toegediend. Bij het coronavaccin is de situatie anders. Hier wordt een stuk mRNA, een eiwit, toegediend dat ervoor zorgt dat het lichaam een immuniteit opbouwt."

Toch blijkt uit onderzoek dat slechts zes ouders op de tien bereid zijn om hun kind te laten vaccineren. Van Berlaer begrijpt dat volledig. “Het is een moeilijke beslissing, ouders willen uiteraard het allerbeste voor hun kind. Ik snap de bezorgdheden. Wat wij doen is zo transparant mogelijk communiceren."

Het moeilijkste zal zijn om de kinderen allemaal te bereiken, aldus Van Berlaer. "Normaal loopt dat via Kind & Gezin, maar nu wordt het dus een hele organisatie. Eén ding staat vast: hoe meer mensen gevaccineerd, hoe minder het virus zal circuleren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?