Brusselse kinderdagverblijven leggen keuze om kinderen te brengen bij de ouders

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 26 maart 2021

Kind en Gezin vraagt kinderen alleen naar kinderdagverblijven te brengen wanneer er geen andere oplossing is. De Nederlandstalige Brusselse kinderdagverblijven laten de keuze aan de ouders zelf om te beslissen of dat het geval is.

Na de chaos rondom het al dan niet openblijven van het kleuter- en basisonderwijs van gisteren, leidde een brief van Kind en Gezin aan de kinderopvang ook tot onduidelijkheid. In die brief staat dat “de opvang van baby’s en peuters openblijft en beschikbaar voor ouders”. “Wel vragen we aan ouders om enkel van de opvang gebruik te maken wanneer ze zelf echt geen andere oplossing hebben.”

Maar wanneer heb je echt geen andere oplossing? Dat was een vraag die veel ouders zich stelden. En ook: hoe streng zullen de kinderdagverblijven hierop toezien? In dezelfde brief wordt vermeld dat er ruimte voor dialoog gelaten moet worden. “Niet elke ouder vindt zomaar een oplossing in het (in)formele netwerk. Opvang door vrienden of familie die tot de risicogroep behoren is geen veilig alternatief. Ook thuiswerken met een baby of peuter is niet evident.”

Geen sluitingen

“Ik heb geen weet van Brusselse kinderdagverblijven die zouden sluiten,” zegt Annelies Gryffroy van de vzw Kinderopvang Brussel. Die organisatie verzamelt opvangaanvragen bij 133 Brusselse kinderdagverblijven. “Er is natuurlijk nog de nationale staking op 29 maart. Ik heb geen zich op de impact daarvan op de kinderdagverblijven.”

Gryffroy stelt wel dat de brief van Kind en Gezin op meerdere manieren te lezen is. “Hoe breed kinderdagverblijven die oproep interpreteren, is de vraag. Maar de richtlijn is hoe dan ook om open te blijven.”

creche_kinderdagverblijf_940_667px_c_elke_van_oost.jpg
© Elke Van Oost
| De kinderdagverblijven zijn heel het jaar al open.

“Wij hebben een deel van de brief van Kind en Gezin doorgestuurd aan de ouders,” zegt Sandra Schroyen, verantwoordelijke voor de groepsopvang Mutsaard en sectorverantwoordelijke Neybergh en Kortenbach, allemaal kinderopvanglocaties van de stad Brussel. “We hebben gevraagd om kinderen thuis te houden wanneer dat mogelijk is, maar blijven wel volledig open. We hebben veel kinderen van ouders in de eerstelijnszorg of andere essentiële sectoren. De keuze om de kinderen te sturen ligt volledig bij hen zelf.”

Hetzelfde geluid klinkt bij Robbedoes in Schaarbeek: “Wij werken verder volgens onze dagelijkse routine. We draaien op de volledige capaciteit. Ouders bellen wel met vragen, maar er is geen stop of zo. We kunnen hen altijd geruststellen.” Ook bij Elmer, dat 4 vestigingen heeft in Brussel, blijven alle kinderen welkom.

Gebrek aan waardering

Ondanks dat er voorlopig dus geen kinderen geweigerd moeten worden, neemt de druk op de kinderdagverblijven wel toe. “Wij zijn al het hele jaar open,” zegt Anne Lambrechts van Elmer. “Er is paniek over de vijf dagen extra dat de kleuter- en basisscholen sluiten, maar de kinderopvang trekt al een heel jaar zijn plan.”

Lambrechts zegt dat haar medewerkers niet altijd evenveel waardering voelen voor hun werk, terwijl ze wel een cruciale rol in de crisisaanpak spelen. “Er is wel veel rechtstreekse waardering van de ouders, maar iets minder van hogerhand. We moeten nu openblijven, maar staan tegelijk nergens vooraan in de rij voor vaccinatie. Dat levert wel gemengde gevoelens op. Ik voel de druk van de medewerkers toenemen.”

Voorgevel van Elmer-Noord
© Thijs Roelen
| De voorgevel van kinderopvang Elmer-Noord.

Veel medewerkers hebben immers zelf kinderen die nu verplicht moeten thuisblijven. Dat is lastig te combineren met een beroep wat je niet van thuis kunt uitoefenen. “Wij hebben de afspraak dat medewerkers hun kinderen tot 6 jaar mee kunnen nemen naar de opvang. Daarnaast schuiven ze veel met werkdagen en steunen ze elkaar onderling heel hard. We doen alles om de opvang te kunnen organiseren.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?