Boer Gert trok met tractor naar Brussel: 'We zijn de politieke spelletjes beu'

Astrid Van Peer, Lis Vanheule
03/03/2023
Updated: 03/03/2023 18.27u

Landbouwer Gert Annendyck is de uitzichtloze situatie rond het stikstofakkoord beu en reed samen met zo'n 3.000 andere boeren met de tractor naar Brussel. "Met de actie willen we de regering eindelijk om duidelijkheid vragen en een toekomstperspectief."

Gert Annendyck runt een familieboerderij in Herne, in totaal verzorgt hij samen met zijn vader bijna 80 melkkoeien. Al maanden kijkt Annendyck met lede ogen toe hoe de regering tot een stikstofakkoord probeert te komen.

Zoals het nu voorligt, zal het stikstofakkoord een "sociaaleconomisch bloedbad" veroorzaken in de sector, waarschuwen de landbouwfederaties. Ze eisen dan ook een grondige bijsturing. De landbouwers vragen ook dat het Vlaams Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) onmiddellijk wordt goedgekeurd. Zolang er geen duidelijkheid is over die regels kunnen landbouwers niet starten met hun veldwerkzaamheden en teelten.

"Wij zijn het beu dat dit al zo lang aansleept en er niks uit de bus komt. Wij hebben het gevoel dat er gelachen wordt met ons en dat er politieke spelletjes gespeeld worden ten koste van de landbouw," aldus Annendyck. Volgens hem zijn momenteel zo'n 3000 landbouwers onderweg naar Brussel om een duidelijk signaal te geven over dat uitblijvende toekomstperspectief.

Al drie generaties

Landbouwer Gert Annendyck over de boerderij: "Mijn grootvader is ermee begonnen en sindsdien is de boerderij al twee generaties overgedragen van vader op zoon. Ik hoop dat ik hiermee ook mijn toekomst kan uitbouwen, maar momenteel is dat niet zeker."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni