Steeds meer asielzoekers op straat door een gebrek aan opvangplaatsen

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 5 november 2021

Al enkele weken trekken hulporganisaties en het personeel van Fedasil aan de alarmbel. Er zijn te weinig opvangplaatsen voor vluchtelingen in ons land. Daardoor moeten heel wat asielzoekers op straat overnachten. "Asielzoekers kunnen hun recht op opvang niet afdwingen en belanden zo soms weken op straat," zegt Geert Bossaert van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Elke ochtend staan honderden asielzoekers voor de poort van het Klein Kasteeltje in de rij. Ze hopen daar hun asielprocedure op te starten en een felbegeerde opvangplaats te bemachtigen. De meesten zijn er evenwel aan voor de moeite. Door het tekort aan plaatsen krijgen families met kinderen, vrouwen en onbegeleide minderjarigen voorrang.

Heel wat alleenstaande mannen belanden daardoor noodgedwongen op straat. Enkelen onder hen hebben dan maar besloten om voor het aanmeldcentrum te blijven slapen. "Ze hopen zo meer kans te maken op een opvangplaats, maar ook dat is geen garantie," zegt Bossaert.

Een man die met zijn neef in de rij staat te wachten klaagt het gebrek aan perspectief aan: "Ik sta hier al drie dagen met mijn neef om voor hem asiel aan te vragen, maar niemand kan ons vertellen wanneer dat zal kunnen."

Overlast

Nu een aantal vluchtelingen besloten heeft om aan het Klein Kasteeltje te overnachten krijgen buurtbewoners te kampen met geluidsoverlast. Ook het vuil begint zich op te stapelen en dat trekt ongedierte aan. "Niemand ruimt hier op. De stad en Fedasil wijzen de hele tijd naar elkaar," meldt buurtbewoonster Athena Tsanis.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft de wachtrijen aan het Klein Kasteeltje de laatste weken zien toenemen. Daarom vraagt zij nu aan de federale regering om snel werk te maken van crisisopvang. De vereniging wijst naar de vele leegstaande panden en sportzalen in onze stad als mogelijke oplossing. "Vandaag is er een crisis. Deze mensen hebben rechten en die worden nu niet gerespecteerd," aldus Bossaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?