Straatverlichting blijft overdag branden: ‘Elektriciteit op overschot of heel goedkoop?'

ADD, EDF
© BRUZZ
01/06/2022

BRUZZ krijgt af en toe meldingen binnen over de straatverlichting die overdag brandt, terwijl die 's nachts uitstaat. We spreken met BRUZZ-luisteraar Dirk, die al verschillende meldingen deed.

Brusselaar Dirk loopt vrij veel rond in het centrum van Brussel en in Anderlecht. "Om de haverklap kom je straatverlichting tegen die overdag brandt,” vertelt hij. "Ze moeten elektriciteit op overschot hebben, of het moet heel goedkoop zijn," moppert hij.

Dirk heeft dat probleem al veel eerder gemeld aan de bevoegde overheidsdiensten. Dat deed hij op 22 januari voor het eerst via de applicatie ‘Fix my street’. "Sindsdien is het een beetje minder erg, maar het fenomeen bestaat nog altijd," stelt hij.

Typisch Belgisch

Dirk is lang niet de enige in de buurt die de problemen al heeft aangekaart. Zijn buurman heeft eveneens verschillende keren een klacht ingediend en ook elders in het gewest weerklinkt steeds vaker gemorrel.

BRUZZ legde in april van dit jaar al zijn oor te luister bij Sibelga, de intercommunale die verantwoordelijk is voor de straatverlichting. Daaruit bleek dat de oorzaak van dat gebeuren een typisch Belgisch probleem blijkt.

Sinds dit jaar zijn de distributienetbeheerders namelijk zelf verantwoordelijk voor de signalen naar de straatlantaarns. Sibelga en de Vlaamse netbeheerder Fluvius delen een aantal hoogspanningscabines, en dat zorgt voor storingen. Die storingen zijn nog altijd niet van de baan.

'Ook vandalisme speelt een rol'

"Vooral in Anderlecht, Laken, Heembeek en een deel van Brussel-Stad raakt de straatverlichting daardoor in de war," klonk het toen uit de mond van Sibelga-woordvoerster Serena Galeone. Maar dat het probleem twee maanden later nog niet van de baan is, blijkt onder meer uit recente beelden die BRUZZ-radiopresentator Robbe Petitjean eerder deze week kon maken, onder meer in de Bodegemstraat. (Lees verder onder de foto's)

Op de beelden is te zien dat heel wat lantaarnpalen 's nachts niet branden terwijl ze overdag net wel aanstaan. "Het klopt dat we al een aantal dagen meldingen krijgen van incidenten met straatverlichting in de buurt van de Bodegemstraat. Onze teams zijn volop bezig met het onderzoek," aldus Serena Galeone van Sibelga.

Galeone benadrukt verder dat elke situatie anders is. "We zijn ook erg afhankelijk van de buurtbewoners: zo kan er ook bijvoorbeeld sprake zijn van vandalisme of andere problemen. Maar we proberen sowieso altijd om binnen de twee dagen in te grijpen als we merken dat een incident zich voordoet. We raden iedereen aan om eventuele afwijkingen te melden op onze website."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Milieu , Samenleving , straatverlichting , Fix My Street , elektriciteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni