review

Three thousand years of longing: 'Een film als een ufo van een onbekende planeet'

Onze score
Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 14 september 2022

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag bij BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Three thousand years of longing van George Miller.

De Australische regisseur George Miller is berucht om zijn hondsbrutale en nihilistische Mad Max-reeks. Maar daarnaast draaide hij ook twee films rond het uiterst aaibare varkentje Babe én twee Happy Feet-avonturen boordevol knuffelige pinguins. Een ietwat schizofrene CV dus.

Nu pakt Miller zowaar uit met een sprookje over een professor verhaalkunde en een djinn, dat is een geest uit de Arabische cultuur. Beide worden vertolkt door klasbakken Tilda Swinton en Idris Alba.

Het verrassende aan Millers aanpak is dat hij zijn sprookje in de stijl van Duizend-en-één-nacht met een uitgestreken gezicht presenteert: niks hipdoenerij, niks ironie. Miller gelooft oprecht in de kracht van de liefde en het belang van het vertellen van verhalen.

De special effects flirten met kitsch, maar dat past perfect bij het buitenissige karakter van deze film. Three thousand years of longing is als een ufo afkomstig van een onbekende cinefiele planeet. Een aanrader voor avontuurlijke cinefielen.

Vanaf 14 september in de bioscoop.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?