Dokters van de Wereld moet zorg toedienen op straat voor Klein Kasteeltje

© BRUZZ
15/12/2021

Dokters van de Wereld zegt dat de situatie voor het Klein Kasteeltje nog altijd zeer prangend is. Op beelden die de ngo doorstuurde is te zien hoe ze zorgen moeten toedienen aan iemand uit de rij aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers.

"De situatie is hier nog altijd hetzelfde als de laatste weken," zegt Emmy Deschuttere van Dokters van de Wereld. Voor het Klein Kasteeltje staan al weken lange rijen van mensen die asiel willen aanvragen in ons land, maar niet aan de beurt komen. Zolang ze niet aan de beurt komen, slapen ze veelal op straat, omdat de noodopvang voor daklozen in Brussel ook vol zit. Bij Fedasil kunnen ze pas opgevangen worden als ze aangemeld zijn als asielzoeker.

"Wij blijven elke dag om 7 uur ter plaatse te gaan," gaat Deschuttere verder. "Maar dit is een situatie die je niet maandenlang kunt volhouden. Wij zijn aan het einde van ons Latijn." Dat laatste geldt ook voor de mensen in de rij. Fysiek zijn ze er steeds slechter aan toe, zegt Deschuttere. Op beelden die ze doorstuurde is te zien hoe een van de wachtenden eerste hulp nodig had.

"Alleen de humanitaire organisaties ter plaatse proberen de situatie een beetje draaglijk te houden," zegt Deschuttere. "Mahdi (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, red.) zegt dan wel dat er opvangplaatsen geopend worden, maar dat is allemaal op middellange termijn. Ondertussen blijft de situatie ernstig. Een ngo die humanitaire hulp op straat moet uitvoeren: dat verwacht je niet in een land als België."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Samenleving, Klein Kasteeltje, Dokters van de Wereld, aanmeldcentrum asielzoekers, asielzoekers, opvangcrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie