Review
Score: 2 op 5

Nieuwe Ant-Manfilm: verwaarloosbare episode in Marvelreeks

GC
15/02/2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gunnar helpt je op weg en ging voor BRUZZ kijken naar de nieuwe Marvelfim: Ant-Man And Wasp Quatumania. Een zoveelste epos in het superheldendom van Marvel, de moeite waard of toch skippen?

Het volgende Marvelhoofdstuk dient zich aan met Ant-Man And Wasp: Quantumania, en dan weet je als fan dat er iets groots zit aan te komen. Bewijs daarvan de 30 voorgaande Marvelfilms. Soms random, vaak entertainend en af en toe vervelend, langdradig en van de pot gerukt, maar altijd verslavend. De nieuwe Ant-Man heeft het allemaal. Misschien wel te veel? Halverwege de film vraag je als kijker af of je niet naar een TED Talk zit te turen over fysica. Gelukkig vliegen de staalharde actie en de verbluffende CGI je om de oren.

Mier in Star Warsdecor

Het verhaal? Paul Rudd is terug als kleine grote superheld, hij kan zo groot worden als een subatomaire mier en in één flits veranderen in een Godzilla-eske reus. Dat allemaal dankzij, jawel: kwantummechanica. Hij neemt het met zijn familie op tegen een nieuwe superheld: Kang, die meesterlijk wordt vertolkt door Jonathan Majors.

Vanaf de eerste seconde heb je het gevoel dat je in een spannende Galatica-oorlog bent beland die heel Star Trekiaans aanvoelt. Rare wezens die eerst afstotelijk lijken, en daarna best aardig zijn, het blijft tenslotte Disney.

De eerste Marvelfilms brachten nog personages van vlees en bloed waar je verliefd op kon worden, maar Ant-Man heeft nooit echt veel harten kunnen stelen. Of wij moeten er schromelijk hebben overgekeken, maar behalve de vader-dochterrelatie die eigenlijk aan het begin van de film best al snor zat, brengt de film maatschappelijk weinig bij.

Multiversum

Het is overigens geen geheim dat je best blijft zitten tot na de aftiteling: Marvel heeft al jaren een patent op plottwistrijke post-credits scènes. Qua marketing een briljante zet en de doorsnee Marvelfan smult er al jaren van. Zo wordt gehint naar een allesomvattende finale waarbij alle superhelden uit vorige episodes opnieuw zullen worden opgetrommeld om het op te nemen tegen de nieuwe slechterik.

Als je een wespenallergie hebt of het niet helemaal voelt voor krioelende mieren, dan kan je deze Marvelfilm best skippen. Als je wil begrijpen waar de volgende film de draad oppikt, dan moet je deze rit helaas uitzitten.

Hadden wij maar wat beter opgelet in de lessen fysica, want Spider Man en Doctor Strange hintten eerder al naar een multiversum met verschillende werelden, nu komt daar ook nog eens kwantumfysica bij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni