Factcheck: Klopt de bewering van Vlaams Belang over sociale woningfraude?

Stefanie Nijs
© BRUZZ
15/05/2019
Ook in:
nl fr

Lijsttrekker Frédéric Erens (Vlaams Belang) stelt in Brussel Kiest dat 60 procent van de mensen van buitenlandse origine die in Brussel een sociale woning huren, nog een eigendom zou hebben in het buitenland. Maar dat klopt helemaal niet. "Mogelijk ben ik ten prooi gevallen aan fake news", reageert Erens.

“90 procent van de sociale woningen in Brussel worden bemand door mensen van vreemde oorsprong. En van die 90 procent, heeft 60 procent recent nog verklaard dat ze vastgoed hebben in het buitenland,” zegt Frédéric Erens (Vlaams Belang) in Brussel Kiest, het verkiezingsdebat op BRUZZ radio.

Een zware aantijging, aangezien het daarbij zou gaan om een gigantische fraude met sociale woningen. Waar haalt Erens die cijfers vandaan?

“Ik heb ze afgelopen week nog gelezen in de krant,” zegt Erens aan BRUZZ. Het krantenartikel in kwestie vindt hij niet meer terug, maar hij verwijst vervolgens naar een studie besteld door de Koning Boudewijnstichting: “Belgische Marokkanen, een dubbele identiteit in ontwikkeling,” van Saaf e. a. (Universiteit Rabat) uit 2009.

Belgische Marokkanen

De studie dateert van 10 jaar geleden. Bovendien gaan die cijfers over Belgische Marokkanen in het algemeen, en niet over mensen van buitenlandse origine in Brusselse sociale woningen. “Toch moeten we erop wijzen dat 60,6 procent van de mensen van Marokkaanse herkomst die in België wonen, eigenaar is van onroerend goed in hun land van herkomst," staat te lezen op pagina 66.

Neemt niet weg dat er in België wel degelijk mensen zijn die fraude plegen met sociale woningen. De federale regering probeert ook na te gaan welke sociale huurders eigendommen in het buitenland hebben, tot nu toe zonder succes. Maar de cijfers die Erens geeft, houden geen steek.

Onbestaande cijfers

Ook de stelling dat 90 procent van de sociale huurders in Brussel van buitenlandse origine zou zijn, is niet gebaseerd op officiële cijfers. Erens verwijst daarvoor naar een interview met Alain Destexhe (Liste Destexhe) in het extreem-rechtse online magazine fdesouche.com.

Maar het Brussels Gewest houdt geen gegevens bij over de afkomst van huurders, zo bevestigt Sara Van den Eynde van de Brusselse huisvestingsmaatschappij BGHM. Deze cijfers kunnen dus evenmin hard gemaakt worden.

'Veralgemening'

"Ik heb inderdaad wat te snel veralgemeend," zegt Erens, gevraagd naar een reactie. "In een debat heb je niet altijd de tijd om alles goed na te kijken. Mogelijk ben ik ten prooi gevallen aan fake news."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement, Frédéric Erens, sociale woningen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni