review

Nieuwe film Michel Gondry: 'Oproep om dwars en speels als een kind te blijven'

Onze score
Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 20 september 2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Le livre des solutions van Michel Gondry.

Twintig jaar geleden schreef de Franse regisseur Michel Gondry filmgeschiedenis met Eternal Sunshine of the Spotless Mind. De geflipte, sciencefiction liefdesfilm scoorde een Oscar voor Beste Scenario en geldt sindsdien als een cultfilm van formaat.

Behalve regisseur van een tiental langspeelfilms en documentaires is Gondry in de eerste plaats een kortfilmer en videoclipmaker: daarvan draaide hij er meer dan 120 en de experimenteerdrang uit dat korte formaat vind je ook terug in zijn langer werk.

Zo ook in zijn nieuwe film Le livre des solutions, een film over een filmregisseur die de trappers verliest en het samenwerken met zijn crew quasi onmogelijk maakt. Het personage van de regisseur komt karikaturaal over, maar blijkt grotendeels een zelfportret van Gondry. Als een ernstig drama geserveerd zou dit moeilijk verteerbaar zijn, maar Gondry kiest gelukkig voor een speelse, licht anarchistische komedie.

Le livre des solutions is tegelijk een verzoeningsgebaar van Gondry naar alle collega’s die hij onrecht heeft aangedaan én oproep om als volwassene dwars en speels als een kind in het leven te staan: als dat geen mooie boodschap is.

In de bioscoop vanaf 20 september

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?