Review
Score: 4 op 5

Godland: 'Adembenemende ode aan IJslandse natuur'

Gerd Hendrickx
22/03/2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat het IJslandse Godland.

Nog nooit op reis naar IJsland geweest? Na het bekijken van de film Godland heb je het gevoel dat je er echt geweest bent.

Godland volgt eind 19de eeuw een idealistische, Deense priester die naar het onherbergzame eiland reist om er het Lutherse geloof te verkondigen. De priester is ook amateurfotograaf en door zijn ogen ontdekt de toeschouwer de eigenzinnige eilandbewoners en de woeste, overweldigende natuur.

De plot mag dan eenvoudig zijn, regisseur Hlynur Palmason - van het bekroonde A White, white day - maakt er grote cinema van met fraai gecadreerde beeldenreeksen in het oude, bijna vierkante filmformaat. De soundtrack laat daarbij voortdurend bevreemdende hoorns weerklinken die het mystieke karakter van de natuur nog benadrukken.

Kortom, een sterke film met documentaire inslag die met puur filmische middelen inspirerende bespiegelingen biedt over de verhouding tussen mens en natuur.

In de bioscoop vanaf 22 maart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni