Review
Score: 3 op 5

Napoleon: ‘Niet het kanonschot dat ik had verwacht’

Gerd Hendrickx
22/11/2023

Deze week heeft een uitzonderlijk sterk filmaanbod. Daarom recenseert filmfanaat Gerd voor BRUZZ radio na Holly vandaag Napoleon als zijn tweede Film van de Week.

Vanaf vandaag kan je in de bioscoop naar Napoleon, een van de meest verwachte films van het najaar. In deze blockbuster biopic spreekt de befaamde Franse veldheer Amerikaans. Maar wie maalt daar om als hij vertolkt wordt door klasbak Jaoquin Phoenix?

Phoenix slaagt erin de mens achter het icoon met de fameuze hoed en hand in de jas te tonen. Regisseur Ridley Scott, van zijn kant, haalt alles uit de kast om de veldslagen van Austerlitz tot Waterloo te reconstrueren. Als toeschouwer zit je haast te schudden in je stoel door de granaatinslagen en honderden galopperende paarden.

Alleen gaat Scott daarbij te licht voorbij aan de absurditeit van de negentiende-eeuwse oorlogsvoering en de futiliteit van het leven, wetende dat Napoleon drie miljoen doden op zijn geweten heeft.

Uitmuntend vertolkt door Jaoquin Phoenix en Vanessa Kirby als zijn echtgenote Josephine, maar Ridley Scott laat enkele steken vallen als regisseur. Met andere woorden: Napoleon is niet het kanonschot dat wij verwacht hadden.

In de zalen vanaf 22 november

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Film, review, Ridley Scott, Jaoquin Pheanix, Vanessa Kirby, grootheidswaanzin, strateeg, massamoordenaar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie