Duits oorlogsdrama grootste concurrent voor 'Close', dat ook genomineerd is voor Césars

Lis Vanheule
25/01/2023
Updated: 25/01/2023 14.11u

Volgens filmjournalist Niels Ruëll maakt 'Close' een reële kans om de Oscarnominatie voor beste buitenlandse film te verzilveren, maar vormt de Duitse Netflix film 'All Quiet on the Western Front' de grootste competitie. Vandaag raakte ook bekend dat de film van Lukas Dhont, met Brusselaar Gustav De Waele in een van de hoofdrollen, ook is genomineerd voor de Césars, de nationale filmprijzen van Frankrijk.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat 'Close' is genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. Exact één dag later kwam er dus een gelijkaardige nominatie bij voor de Césars.

Volgens BRUZZ-journalist Niels Ruëll zijn die nominaties volledig terecht: "Op Cannes won de film al de Grand Prix en zo kwam hij internationaal op de radar, het is voor mij geen verrassing dat hij nu dan ook voor een Oscar genomineerd werd."

Internationaal wordt de film goed onthaald, maar toch wordt het nog spannend of 'Close' ook echt een Oscar in de wacht zal kunnen slepen. "De Duitse inzending 'All Quiet on the Western Front' over Wereldoorlog I, werd maar liefst acht keer genomineerd, onder meer ook voor beste buitenlandse film. In het verleden ging de Oscar voor beste buitenlandse film al vaker naar een film die ook in andere categorieën genomineerd was, en dat is 'Close' niet", aldus Niels Ruëll.

Troefkaart

Lukas Dhont heeft volgens Ruëll wel de goede attitude: "Hij blijft de film volop promoten en is ook al afgereisd naar Hollywood om daar de bal aan het rollen te krijgen. Dhont heeft ook nog de troefkaart op zak, dat zijn film eigenlijk nog moet verschijnen in Amerika. Andere films hebben al hun schermtijd gehad, maar 'Close' zal er vanaf 27 januari dus nog volop gedraaid worden."

Internationale carrière

Eerder werden onder meer Belgische films 'Rundskop' van Michaël R. Roskam en 'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen genomineerd voor een Oscar. Voor Felix Van Groeningen betekende dat het begin van een internationale filmcarrière. Regisseur Lukas Dhont liet alvast weten dat hij enkel geïnteresseerd zou zijn in het regisseren van een internationale film als het opnieuw om een intiem en persoonlijk verhaal zou gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Film, Close, Oscar, beste buitenlandse film, niels ruell

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie