review

'Tár' in de bioscoop: 'Terechte Oscarnominatie voor Cate Blanchett'

Onze score
Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 25 januari 2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ zijn Film van de Week. Vandaag is dat Tár met Cate Blanchett.

De naam van regisseur Todd Fields zegt u wellicht weinig. Er zit dan ook 16 jaar tussen zijn nieuwe film Tár en zijn vorige Little Children. De hoofdrolspeelster van Tár kent dan weer iedereen: Cate Blanchett, één van de grande dames van Hollywood. In deze film speelt ze Lydia Tár, de fictieve eerste vrouwelijke dirigente van het wereldvermaarde Berliner Philharmonicar.

Dirigente Tár is geniaal en workaholic, maar ook manipulatief en meedogenloos. Niet bepaald een sympathiek persoon, maar actrice Cate Blanchett vertolkt haar op briljante wijze. Volledig terecht kreeg ze voor haar prestatie een nominatie voor de Oscar voor Beste Actrice, de achtste nominatie alweer op haar cv.

Regisseur Todd Field levert met deze pseudo biopic een fascinerende studie af van onze aanbidding van uitzonderlijk talent en hoe sterren op hun beurt omgaan met roem. Alleen neemt hij een erg lange, bijna documentaire, aanloop voor het verhaal op gang komt waardoor je geduld op de proef gesteld wordt.

Vanaf 25 januari in de bioscoop.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?