Baloise Belgium Tour eindigt komende drie jaar met aankomst onder Atomium in Brussel

© Belga
26/04/2023

De Baloise Belgium Tour komt dit jaar voor het eerst aan in Brussel, en dat voor de komende drie jaar. Met de aankomst onder het Atomium wil de organisatie van de Baloise Belgium Tour 2023 "de meest Belgische editie" ooit maken. De wielerwedstrijd is de enige meerdaagse UCI ProSeries-ronde in ons land.

De Baloise Belgium Tour 2023 start op 14 juni in Scherpenheuvel-Zichem en eindigt op 18 juni in Brussel. "Dat past bij een nationale ronde", aldus verzekeringsbedrijf Baloise, hoofdsponsor van Baloise Belgium Tour, dat samen met organisator Golazo de samenwerking tot en met 2026 verlengde.

"Als organisator van de Baloise Belgium Tour is Golazo bijzonder trots dat we kunnen spreken van een echte Belgische etappewedstrijd. De slotetappe van de Baloise Belgium Tour krijgt de komende drie jaar een prachtige aankomst in de schaduw van het Atomium, een wereldwijd gekend Brussels én Belgisch symbool. We zijn ook erg blij dat we zopas onze samenwerking met titelpartner Baloise voor nog eens drie jaar hebben kunnen verlengen", aldus Christophe Impens, managing director van Golazo Sports.

Etappes

De Baloise Belgium Tour, in het verleden de Ronde van België, start met een etappe in Scherpenheuvel-Zichem. Op de tweede dag wordt er van Merelbeke naar Knokke-Heist gereden, met traditionele aankomst op 'de Wandelaar'. Op dag drie is het tijd voor een tijdrit van 15 kilometer in Beveren.

Zaterdag trekken de renners hun klimschoenen aan voor de etappe Durbuy-Durbuy. "Deze rit is quasi identiek aan die van vorig jaar en daar kwamen toen de sterkste renners naar voor. Wie de Baloise Belgium Tour wil winnen, moet hier ook dit jaar vooraan eindigen", aldus organisator Golazo.

De slotrit vindt in Brussel plaats, waar op 18 juni ook de BXL Tour wordt georganiseerd. Na de start van de laatste rit onder het Atomium maakt het peloton eerst een grote lus via de noordelijke gemeenten Jette, Ganshoren, Koekelberg en Molenbeek richting Schepdaal en het Pajottenland. Daarop volgt een kleinere lus van 40 km langs Merchtem en Grimbergen die de renners drie keer afleggen. Met net geen 200 km is dit de langste rit uit de Baloise Belgium Tour.

Deelnemerlijst

Jasper Philipsen, Jonas Rickaert, Ramon Sinkeldam, Dries De Bondt, Caleb Ewan en Yves Lampaert staan op de voorlopige deelnemerslijst. Ze mogen concurrentie verwachten van Europees kampioen Fabio Jakobsen.

Of Remco Evenepoel zal deelnemen aan de wedstrijd valt nog af te wachten. Evenepoel zal daarover na afloop van de Giro een beslissing nemen. Wel liet de wereldkampioen reeds verstaan "dat het ongetwijfeld een onvergetelijk evenement zal worden".

"Ik heb zelf de eer gehad tweemaal deze ronde in eigen land te mogen winnen. Dat is heel speciaal. Het is groot nieuws dat de komende drie edities van de Baloise Belgium Tour in een mooie stad als Brussel zullen aankomen." De Baloise Belgium Tour zal ook tweemaal langs Schepdaal, het thuisdorp van Evenepoel, passeren.

Primeur

Ook Philippe Close (PS), burgemeester van de stad Brussel, is opgetogen over de primeur in de hoofdstad. "We zijn heel blij om de Baloise Belgium Tour voor het eerst te verwelkomen in Brussel. We weten dat Belgen wielrennen hoog in het vaandel dragen, maar ook Brussel is een gastvrije stad voor fietsen. Hiermee willen we ook onze jeugd aansporen om deze discipline in hun stad te omarmen."

Dat pleziert ook Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz, belast met het imago van Brussel (Open VLD). "Dit evenement wordt zonder twijfel weer een voltreffer voor het land van de koers dat België is. We verwachten in Brussel tienduizenden toeschouwers. Zij komen voor de koers, maar ze zullen ook genieten van onze vele Brusselse troeven, de prachtige architectuur en monumenten, de musea, onze horeca, de mooie pleinen en parken en de vele ontspanningsmogelijkheden."

Benoit Hellings (Ecolo), schepen van Sport voor de stad Brussel, zegt dat "zowel de amateurs als de grootsten der aarde onder het Atomium samenkomen voor een groots nationaal wielerfeest". "Hand in hand vieren we de BXL Tour én de Ronde van België."

Hoofdsponsor Baloise verheugt zich op de samenwerking met BXL Tour. "Dit jaar is Baloise eveneens partner van de BXL Tour waardoor wielerliefhebbers zelf de ervaring krijgen om door de hoofdstad te fietsen.

Veiligheid op en langs het parcours blijft ook dit jaar een prioriteit. Daarbij besteden we extra aandacht aan onze jongste supporters met drie kids rides. Hierbij krijgen ze de kans om hun fietsbehendigheid kunnen oefenen. Daar bovenop voorzien we net als de vorige jaren specifieke veiligheidsmaatregelen voor de renners", aldus Christophe Hamal, CEO Baloise.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni