Om reizen met het openbaar vervoer voor slechtzienden gemakkelijker te maken, rust de MIVB haar nieuwste bussen en trams uit met audio-aankondigingen. Het systeem meldt langs de buitenkant van het voertuig het lijnnummer en de bestemming. “Dit is een primeur in België”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Veel Brusselse haltes worden bediend door meerdere lijnen en voor mensen met een visuele handicap is dat een probleem. Dat geeft ook Ibrahim aan. Hij is slechtziend en lag aan de basis van het idee. “Als er twee bussen tegelijk aankomen, is het moeilijk om op de juiste te stappen”, vertelt hij. “Dat wordt met deze audio-aankondigingen opgelost.”

"Dit zal voor veel reizigers hun verplaatsingen vergemakkelijken"

Brieuc de Meeûs, CEO MIVB.

Wanneer een voertuig de deuren opent, zal de informatie door een luidspreker galmen. Het volume is zo ingesteld dat het lager is dan het omgevingsgeluid van het verkeer, maar toch hoorbaar is. ‘s Ochtends vroeg en ‘s avonds laat wordt het systeem uitgeschakeld, om de rust in de wijken te respecteren.

CEO Brieuc de Meeûs is trots: “Het is een stap voorwaarts, naar een toegankelijker net voor iedereen. Dit zal voor veel van onze reizigers hun verplaatsingen vergemakkelijken.”

Binnen dit en een maand

Alleen de recente bussen en trams kunnen worden uitgerust met het nieuwe audiosysteem. Het gaat dan concreet over de trams T3000 en T4000, de toekomstige TNG-tram en de jongste vijf busreeksen. Tegen eind juni zouden al deze voertuigen voorzien moeten zijn van de audio-aankondiging.

Voor België is het dus een primeur, andere Europese grootsteden werkten al langer met gelijkaardige systemen. In Engeland is het systeem bijna overal terug te vinden en Parijs gaat zelf een stapje verder. Daar kunnen reizigers aan de halte op een knop duwen, die zegt dan welke bus in aantocht is of aan de halte staat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni