Review
Score: 4 op 5

Maestro: ‘Bradley Cooper beter dan ooit dankzij neusprothese’

Gerd Hendrickx
06/12/2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert voor BRUZZ radio iedere woensdag zijn Film van de Week. Vandaag is dat Maestro.

Acteur Bradley Cooper (The Hangover-trilogie) scoorde vijf jaar geleden als regisseur-scenarist-hoofdrolspeler van A Star is Born een dikke hit die goed was voor acht Oscarnominaties.

Dat creëert verwachtingen voor je tweede regie, zeker als die gepaard gaat met de nodige controverse. Cooper draagt namelijk een ferme neusprothese om in Maestro gestalte te geven aan de legendarische Amerikaans-Joodse componist Leonard Bernstein, bekend van West Side Story. Het leverde Cooper beschuldigingen op van antisemitisme, al kreeg hij de steun van de Bernsteinfamilie.

De ironie wil dat gladde knapperd Bradley Cooper door die prominente neus beter wordt als acteur en volledig verdwijnt in het personage Leonard Bernstein

De ironie wil dat knappe gladjanus Cooper door die prominente neus beter wordt als acteur en volledig verdwijnt in het personage Bernstein. Bernstein geldt als de eerste grote Amerikaanse componist, gedroeg zich als een rockster en leefde tegen 200 km/u.

Cooper weet die lust for life te vatten als acteur én als regisseur. Zijn kameleonvertolking is verbluffend, zijn regie koppelt een hulde aan het Hollywood van de fifties aan een hedendaagse dynamiek in de cameravoering.

Behalve een biopic is Maestro ook een analyse van een spaak lopend huwelijk. Bernsteins echtgenote wordt met grote klasse vertolkt door de Britse Carey Mulligan (She said, Promising Young Woman). Haar monoloog waarin ze vertelt dat ze wil scheiden, behoort tot de sterkste scènes van de film.

Geen vlekkeloze film, maar als biopic erg geslaagd omdat hij het bigger than life-gehalte van Bernstein weet te vatten in wervelende cinema. Maestro behoort tot de grote kanshebbers bij de uitreiking van de Oscarnominaties op 23 januari.

In de zalen vanaf 6 december

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni