De MIVB doet inspiratie op in Barcelona, waar metro's zonder chauffeur rijden

An Missotten
07/06/2023

De afgelopen dagen ruilde de MIVB Brussel even in voor Barcelona. Daar vond de grootste beurs ter wereld plaats voor iedereen die werkt rond openbaar vervoer. Voor het Brussels transportbedrijf was het ook een uitgelezen kans voor een bezoek aan de automatische metro van de Catalaanse hoofdstad. In 2025 vindt daarvoor een eerste test plaats op de Brusselse lijn 5.

Na een coronapauze van vier jaar, vond van 4 tot 7 juni opnieuw het UITP-congres plaats, dé bijeenkomst voor iedereen die werkt rond openbaar vervoer. De laatste editie was in Stockholm, dit keer ontmoetten zo'n 15.000 mensen elkaar in Barcelona. Ook de Brusselse MIVB was er zoals elke editie bij.

Aanwezigen konden op de beurs de nieuwste technologieën ontdekken en nadenken over de toekomst van metro, tram en bus. "Centraal thema dit jaar is het verminderen van de CO2-uitstoot op het openbaar vervoer. Ook de MIVB werkt daaraan, zo willen we dat al onze bussen, zo'n 850, tegen 2035 elektrisch rijden", zegt de topman van de MIVB Brieuc de Meeûs.

Automatische metro in Brussel?

De MIVB greep het congres in Barcelona ook aan voor een bezoek aan de automatische metro. Drie van de twaalf metrolijnen in de Catalaanse hoofdstad rijden automatisch, zonder bestuurder. "In Barcelona hebben we zelfrijdende metro's sinds 2009. Ze zijn efficiënter, betrouwbaarder én veiliger", vertelt Manuel Bertran Escrig van TMB, dat het grootste deel van de metro's exploiteert.

Een automatisering op alle lijnen is in Barcelona niet voor morgen, en ook in Brussel moeten we ons nog niet direct verwachten aan automatische metrotoestellen. Destijds ging het in Barcelona om nieuwe metrolijnen. In Brussel zouden bestaande lijnen eerst omgevormd moeten worden. "Dat is een moeilijke oefening", zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "Op het Brussels metronet rijden metrostellen uit de jaren 1970. Als je automatiseert, moeten alle metrostellen hetzelfde zijn, maar we kunnen niet in één keer alle oude metro's uit het net halen. Dan hebben we minder capaciteit, en dat is net niet de bedoeling. Dit vraagt dus tijd."

Een test in 2025

In 2025 vindt wel een eerste test plaats op lijn 5. Daar zal een metro automatisch rijden tussen de stations Coovi, Eddy Merckx en Erasmus. Concreet zal de metrobestuurder uitstappen vóór halte Coovi, van daar rijdt de metro alleen tot aan Erasmus, waar de chauffeur weer opstapt.

Een volledig automatische metro zou voor het eerst uitgerold worden met de nieuwe metrolijn 3, maar dat is pas voor na 2032. De MIVB zegt dat lijnen 1 en 5 al eerder geautomatiseerd kunnen worden, maar de regering moet daar nog over beslissen. Het volledige Brusselse metronet automatiseren kost ook een smak geld: 150 miljoen euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni