Union tankt vertrouwen voor play-off 2

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019
Updated: 03-03-2019 - 22:28

Union heeft in het Dudenpark vertrouwen getankt met het oog op play-off 2. Een pot eenrichtingsvoetbal leverde slechts één doelpunt op tegen Tubeke. Na een 6 op 6 kan l'USG vrank en vrij zijn kansen gaan tegen eersteklassers.

Hoewel er voor Union niet echt meer iets te verdienen viel, waren de Brusselse supporters trouw op post voor de komst van de rode lantaarn. De 22 afgezakte bezoekende fans stonden in schril contrast met de geel-blauwe armada.

Zuid-Afrikaanse flair

Die beleefde al een fantastische seizoen met bekerzeges tegen Anderlecht en Genk, en vorige week nog een glorieuze zegetocht bij de Malinwa. Union wilde tegen Tubeke de kroon op het werk zetten in de slotmatch van de reguliere competitie.

Ondanks de afwezigheid van Selemani schoot Union verschroeiend uit de startblokken. Sinds de verdwijning van de buste van Mandela, is Percy Tau de onbetwiste Zuid-Afrikaanse koning van het Dudenpark. Dat zette hij als diepe spits nogmaals in de verf.

Dartelende Fixelles

Al na enkele minuten dook Tau alleen op voor doelman Defourny, die met een beenveeg de openingstreffer voorkwam. Even later mocht hij opnieuw aanleggen vanop 10 meter. De Zuid-Afrikaanse smaakmaker kapte zijn man uit en klopte Defourny in de korte hoek, maar de paal was spelbreker van dienst.

Niakaté eist al een tijdje geen spotlights meer op, maar blijft zich wel in de strijd werpen. Een flukse passeerbeweging op de achterlijn bracht hem in schietpositie, maar vanuit scherpe hoek vond de Union-topschutter het gaatje niet.

Als het Niakaté of Tau niet lukt, is er gelukkig nog de immer betrouwbare Roman Ferber. Een lang uitgesponnen aanval belandde via meerdere stationnetjes bij Fixelles. Die dartelde in de eerste helft over de grasmat en leverde dan ook de perfecte assist af. Ferber kopte na 10 minuten overhoeks binnen: 1-0.

Leedvermaak

"Je chante pour mon club, Allez l'Union! Ohohohohooooo", rolde nog van de tribunes of de doelpuntenmaker liet zich opnieuw zien. Na een geniaal opwippertje van Ferber had de 2-0 op het scorebord moeten staan, maar tuinvoetballer Teuma verkwanselde de unieke mogelijkheid. De poging haalt wellicht het overzicht van de missers van het jaar.

De eerste twintig minuten waren amusant, maar kregen helaas geen vervolg. Ook de supporters voelden aan dat er maar weinig op het spel stond. En Tubeke? Dat kwam zelden in de buurt van de kooi van Saussez. De Waals-Brabanders lijken rijp voor degradatie.

Dat Union-verdediger Stamenkovic in de tweede helft nog het dichtst bij een doelpunt kwam, zegt wellicht alles. Zijn kopbal vloog twee meter boven de kruising. Na de partij vierden de spelers de overwinning uitbundig met de trouwe supporters. Die genoten van de verdiende zege, maar minstens evenzeer van het gelijkspel van KV Mechelen in Lommel.

Klaar voor play-off 2

Dankzij de winst tegen Tubeke eindigt Union op de derde plaats in eerste klasse B, na Beerschot Wilrijk en Malinwa. Die twee ploegen nemen het tegen elkaar op voor een plek in de Jupiler Pro League.

De verliezer van die wedstrijd neemt, net als Union, Westerlo en de nummers zeven tot en met vijftien uit de hoogste klasse, deel aan play-off 2. Daarin valt nog een Europees ticket te verdienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?