Studenten VUB gaan Unesco-reservaat in Congo bestuderen

Twee masterstudenten Biologie van de VUB trekken deze zomer naar Congo-Brazzaville.

Frieda Van Roy en Thibaut Vandervelden, masterstudenten Biologie aan de Vrije Universiteit Brussel, vertrekken woensdag naar Congo-Brazzaville om er in het kader van hun masterproef het Unesco-reservaat Dimonika Biosphere Reserve onder de loep te nemen. De bevinding van de onderzoekers moeten leiden tot een aangepast conservatieprogramma voor de vele diersoorten en hun bos.

Het onderzoek van de biologiestudenten zal twee maanden in beslag nemen. Via workshops en enquêtes bij de plaatselijke bevolking en de aanwezige wetenschappers willen ze een beter inzicht krijgen in de opinie van de lokale bevolking over hun bos. Zo proberen de studenten de interactie tussen mens en natuur in het dichtbevolkte gebied in kaart te brengen.

Het Dimonika Biosphere Reserve heeft een unieke habitat dankzij zijn ligging vlak naast de oceaan. Door de grote bevolkingsdichtheid en het verdwijnen van bos, staan heel wat inheemse diersoorten, waaronder de bedreigde westelijke laaglandgorilla, weliswaar onder druk.

Fundraisingscampagne

De bevindingen van de jonge onderzoekers moeten dienen om een aangepast conservatieprogramma uit te werken. Hun verzamelde socio-ecologische gegevens kunnen eveneens dienen voor verder onderzoek om zo het huidige beheer een duw te geven in de richting van een ideaal evenwicht tussen conservatie en duurzame ontwikkeling.

Om een deel van hun onderzoek te financieren, hebben de twee studenten ook een fundraisingscampagne opgezet. Met nog 23 dagen te gaan, hebben ze al twee derde van hun beoogde doel van 952 dollar behaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?