| De wandelbrug zou 1,1 kilometer lang zijn en boven de kruinen van het Zoniënwoud slingeren

1500 handtekeningen tegen bouwproject Zoniënwoud: 'Slecht voor de vogels en eekhoorns'

Robin Vanpée
17/04/2023

Alicia Mottur, een vrouw uit Elsene, startte een petitie tegen de bouw van een wandelbrug in het Zoniënwoud in Hoeilaart. De petitie verzamelde 1500 handtekeningen.

Het bouwproject, in 2019 opgesteld door het Agentschap voor Natuur en Bos, zou een wandelpad bevatten dat een kilometer door de kruinen van de bomen van het Arboretum van Groenendaal loopt, op een hoogte van 20 meter. Het pad zou een subsidie van 3 miljoen euro krijgen en diende volgens toenmalig minister van Toerisme, Ben Weyts (N-VA), om van het Zoniënwoud een nog grotere toeristische trekpleister te maken.

Slechte investering

Alicia Mottur, de oprichtster van de petitie, is een vrouw uit de Verenigde Staten die al 25 jaar in Brussel woont. Ze is een kunstenares die zich voornamelijk op dier- en natuurkunst focust en zegt dat ze het bos door de jaren heen heeft zien evolueren op een slechte manier. “Er wordt steeds meer stukken natuurgebied volgebouwd, zeker in en rond Brussel. Het zou zonde zijn om daar nog verder in te snoeien.”

Het geld zou volgens de vrouw beter gebruikt worden om het bos te onderhouden en mensen te informeren over hoe ze respectvol moeten omgaan met de natuur. “Mensen laten hun hond loslopen, rijden met de fiets over kwetsbare boomwortels en laten overal afval rondslingeren.”

Een stil en proper bos

De bouw van de brug zou ook funest zijn voor de fauna van het bos, zegt Mottur, die daarom in 2021 de petitie startte. “De vogels en eekhoorns die in het bos leven, zijn schuwe dieren. Hun beperkte habitat nog verstoren door een constante stroom van mensen, dat kan niet goed zijn.”

Daarnaast stelt ze dat de opbrengst van het toerisme de materiële schade niet waard is. “De overheid weet niet wat het volk wil. Er is geen nood aan wandelbruggen en beton. Mensen willen gewoon van een stil, kalm en proper bos genieten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni