20200206 De Hallepoort op de Kleine Ring, gezien vanaf de Waterloolaan aan de Kleine Ring 2500px

| De Hallepoort op de Kleine Ring

‘Bezorgde Brusselaars’ willen Hallepoortmuseum zelf uitbaten

JB
© BRUZZ
30/12/2022

Een groep van vijf 'bezorgde Brusselaars' wil een coöperatieve oprichten om zelf het museum in de Hallepoort uit te baten. Ze starten daarom een crowdfunding en gaan op zoek naar partnerships met andere organisaties. "Alles om het gebouw te vrijwaren van de vastgoedbonzen."

Vorige maand raakte bekend dat de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) naast de verwaarloosde Japanse Toren en het al even afgeleefde Chinees Paviljoen ook het verlieslatende Hallepoortmuseum wil afstoten. Het is nu aan de federale overheid om een nieuwe concessiehouder of eigenaar te zoeken.

Een groep 'bezorgde Brusselaars' onder leiding van Armel De Schreye wil niet bij de pakken blijven zitten en gaat nu zelf all-in om de geklasseerde Hallepoort te behoeden van sluiting. Of lijkt toch minstens die ambitie te koesteren.

"Aangezien de overheid klaarblijkelijk nul interesse heeft in dit gebouw is het misschien tijd dat de Brusselaars zelf de toekomst van dit monument veiligstellen. Waarom niet in een coöperatieve structuur de uitbating van deze historische parel op ons nemen?"

Concreet reikt De Schreye samen met een vijftal mensen de hand naar organisaties met een historische achtergrond die actief zijn in de hoofdstad, zoals de Ommegang. Tegelijkertijd richt het collectief zijn vizier op gelijkaardige initiatieven buiten Brussel.

“Ik denk aan samenwerkingsmogelijkheden met bijvoorbeeld het Gravensteen of het Kasteel van Beersel", vertelt De Schreye aan BRUZZ. "Het kasteel van Reinhardstein, dat uitgebaat wordt door een vzw, kan trouwens als voorbeeld dienen.”

"Waarom geen samenwerking op poten zetten met het Gravensteen in Gent of met het Kasteel van Beersel?"

Armel de Schreye

‘Lokroep van vastgoedbaronnen’

Wat de groep vooral wil, is dat de Hallepoort uit handen blijft van “vastgoedbonzen”.

“De Marollen kan op veel interesse rekenen uit de vastgoedwereld. Als de speculanten hun zin krijgen, dan bestaat het gevaar dat het museum verandert in een hotelcomplex dat het hele gebouw omarmt. Of erger nog: verandert in een architecturaal gedrocht dat de laatste sporen van de rijke geschiedenis van Brussel vertrappelt."

Bovendien: "Er zijn in de omgeving van de Hallepoort al voldoende horecagelegenheden, waarvan er enkele trouwens ook inspelen op het historische karakter van de Hallepoort.”

Dan liever een invulling die in de lijn ligt van de thematiek van het gebouw, zoals de ideeën voor een Chinees theehuis in het Chinees Paviljoen, luidt het.

Crowdfunding starten

In hun zoektocht naar vooral financiële steun kan de groep al rekenen op een dertigtal gelijkgezinden, bevestigt De Schreye.

“Er is veel enthousiasme uit de wijk en ook Brusselse politici willen op de kar springen. De slaagkans van het initiatief hangt weliswaar volledig af van de respons van mogelijke partnerorganisaties en privé-initiatieven.”

Volgende maand wil de groep alvast een crowdfunding en petitie lanceren. Maar de Schreye zegt in één en dezelfde adem ook dat het “idealiter aan de stad Brussel of het Brussels Gewest is om in de bres te springen.”

Op het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) viel eerder al te horen dat het gewest geen interesse heeft in de overname van een van de drie locaties wegens financieel onhaalbaar. Al wil Smet wel “meewerken aan een toekomstige invulling”.

Middeleeuws Brussel

Nochtans: “De Hallepoort is een uniek, eeuwenoud monument dat in de geschiedenis al vaker bedreigd werd, maar telkens stand hield. Daarom verdient het gebouw beter”, vindt De Schreye.

De Schreye wijst niet alleen op het historische belang van het gebouw an sich, maar ook op de collectie die het herbergt. “De wieg van Keizer Karel, verschillende harnassen, stukken uit de periode van de Habsburgers, de geschiedenis van de Brusselse gildes: dat valt allemaal te bezichtigen. Die facetten van het middeleeuwse Brussel willen we graag blijvend uitgespeeld zien.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni