Persconferentie van minister voor Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie Céline Fremault over de start van de lage emissiezone in Brussel op 1 januari 2018

| Persconferentie van minister voor Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie Céline Fremault.

Fremault over klimaatinspanningen: 'We moeten meer doen en sneller'

© BRUZZ
27/01/2019

"De klimaatbetogingen van de spijbelende jongeren zijn legitiem." Dat zegt Brussels minister van Energie en Leefmilieu Céline Fremault. Naar eigen zeggen wil ze de klimaatinspanningen versterken.

In een interview met Le Soir blikt Brussels minister van Leefmilieu en Energie Céline Fremault (CDH) terug op de verschillende klimaatbetogingen van de voorbije weken, onder meer van de spijbelende jongeren. "Die betogingen zijn legitiem, temeer omdat het over hun toekomst gaat."

Fremault, die ook voorzitster is van de Nationale Klimaatcommissie, heeft een bijeenkomst gepland met een delegatie klimaatspijbelaars, en wijst op maatregelen van de Brusselse regering. "Zo is er een dieselban tegen 2030 en we gaan onderzoeken of we ook benzine- en LPG-voertuigen kunnen verbieden."

Nationaal Energie-Klimaatplan

Dat zijn maatregelen die kaderen in de gewestelijke bijdrage aan het Nationaal Energie-Klimaatplan. "Onze bijdrage houdt ook een renovatiestrategie 2030-2050 in, en het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move", aldus Fremault.

Zo worden houtkachels, de oorzaak van een aanzienlijk deel van de uitstoot van fijn stof, verboden vanaf 2021. Vanaf 2025 wordt het verboden om nieuwe stookolieketels te plaatsen. Tegen 2050 zouden alle openbare gebouwen energieneutraal moeten zijn.

'Verplichting'

De Brusselse minister van Energie en Leefmilieu wil de gewestelijke bijdrage aan het Nationaal Energie-Klimaatplan ook verstrengen. Aanvanklijk hield dat plan een vermindering van veertig procent van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 in. "Ik heb de regering voorgesteld om daar 55 procent van te maken", zegt Fremault. "Zich inzetten voor het klimaat is niet langer een keuze, maar een verplichting. We moeten meer doen en sneller."

De Brusselse regering keurde eind vorig jaar een voorlopige versie van het Nationaal Energie-Klimaatplan goed. De Europese Commissie zal daar in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar haar aanbevelingen over geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Energie , klimaat , Céline Fremault , Stookolie , houtkachel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni