BRUZZ I DVLKO

| De werken aan de A12 bij het binnenrijden van het Brussels gewest.

Bibberen voor zware ochtendspits aan Brusselse ingang A12

Emmanuel Vanbrussel
12/05/2024

Het wordt een pak drukker op de wegen in en rond Brussel. Niet alleen keren veel autopendelaars terug naar het werk na een verlengd weekend, ook de meivakantie in het Franstalig onderwijs is voorbij.

Brussel Mobiliteit begon op 27 april met de aanleg van een directe toegang tot de A12 vanaf de Van Praetlaan. De bruggen van de A12 die boven de rotonde Dikke Linde lopen, zijn afgesloten en het verkeer wordt omgeleid via de rotonde.

De timing was zo uitgekozen dat de werkzaamheden tijdens de meivakantie van het Franstalig onderwijs (27 april tot 12 mei) zouden plaatsvinden. Langs het traject liggen immers tal van Franstalige scholen.

Maar dat mooie plan draait nu helemaal verkeerd uit. Bij de graafwerken om de nieuwe bedding te vormen, stootte de aannemer op een onstabiele ondergrond en drijfzand. Daardoor zullen de werken twee weken langer duren.

"De bereikbaarheid per auto via de A12 zal daarom tot 27 mei ernstig verstoord blijven", waarschuwde Brussel Mobiliteit vorige week.

*lees verder onder de foto

20240512_WERKEN_A12.jpeg

BRUZZ I DVLKO

| Het knooppunt, zondagnamiddag.

Koninklijke serres

Ook de nabijgelegen Vlaamse gemeenten houden hun hart vast voor fileproblemen. Het Vlaams Verkeerscentrum zegt door Brussel Mobiliteit ingelicht te zijn over de langer dan geplande duur van de werken. "We verwachten nog hinder morgen (maandag, red.) en de komende twee weken", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum.

Wat de verkeersstroom nog dikker maakt: de populaire bezoeken aan de Koninklijke serres van Laken, die net als het Paleis van Laken op het traject liggen, lopen nog tot 20 mei.

Om de druk op de ketel te verminderen zijn de verkeerslichten op de Van Praetlaan, het Koninklijk Parklaan en de Madridlaan aangepast. Maar het Gewest moedigt ook het gebruik van de nieuwe park-and-ride op de Heizel (met metro en tramverbinding) en die van het UZ Brussel aan.

*lees verder onder de foto


22 april 2024: renovatie Leonardkruispunt (kruising Brusselse Ring en E411, grondgebied Tervuren en Oudergem

Belgaimage

| Renovatie Leonardkruispunt (kruising Brusselse Ring en E411, grondgebied Tervuren en Oudergem.

Leonardkruispunt

De werken aan Dikke Linde zijn allerminst een alleenstaand geval. Wie al eens naar of in Brussel rijdt, komt de ene werf na de andere tegen, met naast Dikke Linde het Saincteletteplein, het Schumanplein en het intussen beruchte Leonardkruispunt als de belangrijkste. “Een samenloop van omstandigheden", zo noemde het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) dat eind vorige maand.

Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt in de komende twee weken voor veel hinder op het Leonardkruispunt, net als Dikke Linde een toegangspoort tot Brussel, door de werken aan de gelijknamige tunnel.

De binnenring zat er al op halve capaciteit door het afsluiten van een rijstrook op het Vierarmenkruispunt. Vanaf maandag wordt ook een rijstrook afgesloten in de koker op de buitenring, richting Zaventem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Mobiliteit , A12 , dikke linde , Brussel Mobiliteit , Vlaams Verkeerscentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni