1793 METRO 3 paneel

Nieuw openbaar onderzoek noordelijk deel Metro 3 van start

© Belga
16/01/2024

Het noordelijke gedeelte van de toekomstige metrolijn 3 wordt voor de tweede maal publiekelijk onderzocht. Het openbaar onderzoek, dat maandag werd opgestart door bouwheer Beliris, omhelst de gemeenten Brussel, Schaarbeek en Evere. Burgers en wijkverenigingen hebben tot 13 februari de tijd om opmerkingen te uiten over de omstreden toekomstplannen van het Gewest.

Het openbaar onderzoek omhelst onder meer de bouw van zeven gloednieuwe metrostations binnen het territorium van de drie betrokken gemeenten. Daarbij gaat het over het verbinden van het zuidelijke deel van de toekomstige metrolijn richting het Brusselse Noordstation, dat op zijn beurt verbonden moet worden met Bordet en de toekomstige stelplaats Haren.

Vormgeving toekomstige metrostations

Het tweede openbaar onderzoek omhelst een resem kleinere wijzigingen. Zo gaat het vooral over wijzigingen in de vormgeving van de openbare ruimte rondom de toekomstige metrostations, de verplaatsing van bushaltes en bomen, het afschaffen van een toekomstige passerelle aan de halte Verboekhoven in Schaarbeek en de locaties van de liften aan de metrostations.

De meest voorname wijzigingen van het noordelijke deel van het project werden doorgevoerd aan het Liedtsplein. Zo zal de toegang tot het toekomstige metrostation beperkt worden tot slechts één enkele ingang, aangezien dat makkelijker te beveiligen is.

Gemeentehuis Schaarbeek heikel punt

Een ander heikel punt is het graven van de tunnel die de gemeente Schaarbeek moet doorkruisen. De metrolijn zal onder het gemeentehuis lopen, waar ook toekomstige metrohalte Collignon zal komen.

Het gebouw, opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl, dreigt instabiel te worden, zo stelde de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen vorige week op BX1. "Wij willen graag weten hoe dit komt en wat eraan gedaan kan worden, maar tot nu toe hebben we geen antwoord gekregen van Beliris," aldus een medewerker van de gemeente Schaarbeek. "Het is echter cruciale informatie voor het afleveren van het advies van de gemeente."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni